Moskou, mensen, metro en meters maken

Na de eerste verkenning bij aankomst, stond voor vandaag een serieuze Moskou tour op het programma. Om 10.00 uur was de gids er om ons mee te nemen naar het centrum van de stad. Een kleine Russische dame die al 17 jaar groepen door Moskou heen leidt. De openingsvraag was of we aan het einde van de tour in het centrum zouden willen blijven of dat ze ons weer terug zou brengen naar het hotel. Dat reizen op weg naar de bestemming zou een spel van metro's, en eigenlijk het ontcijferen van gruwelijke stationsnamen en overstap plekken zijn. Na een uitleg van het systeem, besloten we voor de optie te gaan, waarbij we op eigen gelegenheid terug zouden reizen. Het was de opmaat voor een volle dag slenteren, fotograferen en prachtige gebouwen zien.


Het is indrukwekkend om dat metro systeem in te stappen. Wat een mensenmassa, wat een beweging en wat een drukte. Het metro systeem in Moskou is prachtig. Zeker als je er vanuit architectonisch perspectief naar kijkt. Wat een prachtige versierselen. Natuurlijk zijn ze erg sovjet achtig, maar eigenlijk maakt dat ze ook fraai. Het is in meerdere opzichten bijzonder.


Wat ook bijzonder was, was het feit dat het eerste wat we in de sardientjes coupe te horen kregen  'onvervalst' Nederlands was. Onvoorstelbaar. Een moeder met haar dochter op pad. Manlief ligt in een hospitaal in Moskou, voor een behandeling van 5 weken. Omdat ze in Nederland dergelijke behandelingen niet uitvoeren. Even slikken, maar zo gaat dat tegenwoordig.


Maar dan de tocht door de stad. Het is te veel om op te noemen. Het prachtige Bolstoi theater, het rode plein, de hoofdstraat, die naar St. Petersburg leidt, de (wisseling van de) wacht bij het Kremlin, het bijzondere winkelcentrum aan het rode plein, het Kremlin zelf, de St. Basil's Cathedral (om het maar eens in goed Russisch te zeggen), de politiemannen, de militairen, de schoolklas die voor het graf van Lenin opgesteld staat, de bedelaars, de brug waar oppositieleider Boris Nemtsov is doodgeschoten, de andere kerken, het parlementsgebouw, het oude gebouw van de KGB..... we zijn er allemaal langs gelopen. De basiliek en de kerken natuurlijk ook bezocht. Wat een prachtige beelden, schilderijen en atmosfeer. Een kaarsje aangestoken en stil geworden bij het vocale geweld van 5 mannen die even de bas en bariton zongen. Een dag van hoogtepunt, naar hoogtepunt. Daar hoort het bezoek aan het Kremlin natuurlijk ook bij. De vlag hing uit, maar dat wil niet zeggen dat Poetin er was. Er was wel hoog bezoek uit Amerika.Rond een uur of 3 pizza gegeten, omdat we de lunch gewoon waren vergeten. In een restaurant onder de grond en een prachtige klok, die als een koepel in 24 uur rond draait. Moskou heeft het!


Wat Moskou ook heeft is een prachtig metro systeem. Daar begon dit reisblogje al mee. Het eindigt er ook mee. Het sluitstuk van de lange dag was een rondje metro stations. Lijn 5 nodigt daar ook wel toe uit. Elk station waarvan uitstapt is eigenlijk een museum. Je blijft fotograferen! 


Morgen reizen we verder. Dan nemen we de trein naar Irkoetsk. Voorlopig de komende 5 dagen WiFi, geen bereik en geen updates. Het avontuur gaat nu echt beginnen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0