De ontdekking van…….

Over de omgeving van Heerde is veel te melden. Voor ons als nieuwe dorpsbewoners is de kennismaking met deze streek een soort ontdekkingsreis. Op deze internetpagina verschijnen met enige regelmaat berichten over onze kennismaking met het dorp, de nieuwe contacten, ons huis en natuurlijk de omgeving. Korte verhalen, berichtjes, zaken die ons opvallen en die we meemaken.  De ontdekking van….. Heerde dus.

Op zoek naar het kleischot

16 juni stond al een tijdje in mijn agenda.

 

Toen wij in Heerde kwamen wonen ben ik lid geworden van de historische vereniging van Heerde, maar ook van de Bekenstichting.

 

Het zijn organisaties die actief zijn in de omgeving. Met name de Bekenstichting trok mij, omdat er in de omgeving van Heerde nogal wat sprengen zijn. Ik had om eerlijk te zijn nog nooit van het begrip gehoord, maar had de uitgegraven beken (want dat zijn het) wel vaker gezien.

 

Als je het preciezer wilt weten, moet je wikipedia er maar even op nalezen: "Een spreng, sprang of sprengebeek is een door mensen gegraven of verlegde beek met zodanige gegraven bronnen dat er onder druk staand grondwater aan de oppervlakte wordt gebracht." Op de Veluwe werden de sprengen met name gebruikt voor de aandrijving van watermolens, voor het maken van papier en/of voor water voor de wasserijen. 

 

Een lange inleiding die alles te maken heeft met 16 juni. Want op deze datum organiseerde de Bekenstichting een excursie naar het Wisselse Veen. De plek dicht bij ons zomerhuisje, de plek waar ik zoveel kindervoetstapjes heb staan, en een plek die ik vaak als startpunt gebruik voor de wandelingen op Tongeren en Welna. Het was de bedoeling om bij een Kleischot te gaan kijken. Iets waar ik ook nog nooit van had gehoord en waar ik heb absoluut geen beeld van had.

Overigens een raar idee om in zeer bekend gebied iets te leren op een plek die je denkt te kennen en dan gewoon weer iets nieuws te zien. Iets waar je jaren zonder het op te merken aan voorbij loopt. In het veen, waar van die bordjes staan met de vermelding dat je dit kwetsbaar gebied niet mag betreden. Onder leiding van André de Bonte (ecoloog Geldersch Landschap) en Karel Hanhart (hydroloog bij bureau Eelerwoude) het veengebied in. Wandelend door een deel van het Wisselse Veen op plekken waar doorgaans niemand komt. En dat is natuurlijk prachtig. In dit gebied is door hydrologische en andere inrichtingsmaatregelen kwel teruggekeerd, wat geleid heeft tot herstel van de originele en bijzondere plantengroei. En kruipend over de grond, zie je planten die je doorgaans niet ziet en vaak onbedoeld en ongemerkt plat trapt. Distels,  bijzondere orchideen, grassoorten, schimmels, maar bijvoorbeeld ook zonnedauw. Ik ken de planten niet bij naam, ben niet zo bekend met de flora in de natuur. Ik geniet van de kleuren, het totaalbeeld, maar vraag me niet hoe een bloem heet (de paardenbloem ken ik, het madeliefje ook, maar dan houdt het snel op!). Aan de deelnemers van de excursie was al te te zien dat de vegetatie bijzonder was. Met fototoestellen, met telefoons gebogen over de kwetsbare plantjes, die als je er wat beter naar kijkt inderdaad iets prachtigs hebben. De bijzondere vegetatie wordt veroorzaakt door de zeer vochtige ondergrond, die …… en daar komt het: veroorzaakt wordt door de grondwaterstand. En dat heeft dan weer iets met dat kleischot te maken.

 

Die grondwaterstand zit rond de tongerense beek en in het wisselse veen bijna op maaiveldhoogte. Dat wordt veroorzaakt door dat zogenaamd kleischot een restant uit de ijstijd. En daar waren we tijdens de excursie dus naar op zoek. We hebben het kleischot overigens niet gezien, maar wel gevonden. Met een peilstok door het veen.

Leuk om een keer te zien, leuk om een keer mee te wandelen, genietend van het prachtige dat de natuur te bieden heeft. Hoewel de veenplanten en mossen na een paar weken droog- en zonnig weer wit en uitgedroogd zijn, is de grond zompig en als je op je knieën gaat zitten op het op oog droge mos om een foto te maken is je broek vervolgens zeiknat. Tja.... op zoek naar een kleischot. In de ijstijd ontstaan. Het zorgt er voor dat grondwater niet wegstroomt. Een soort ondergrondse dam. Interessant om te weten? Ach.... je kijkt ineens met andere ogen naar het Wisselse veen, waar de vegetatie per perceel verschilt. Het levert mooie en unieke natuur op.

 

En door het vocht overigens ook erg veel knutten. Dat zijn kleine steekvliegjes die in vochtig gebied gedijen en hun naam erg veel eer aan doen. En.... lieve bewoners van Wissel: "daar heb je in het voorjaar erg veel last van.... en dat gaat niet veranderen". De man van het Geldersch landschap beschreef dat je op een schaal van 5 (pratend over ernst en omvang van het gebied) een dikke vijf scoort. Ze onderzoeken wel wat ze er tegen kunnen doen, maar een remedie is nog niet gevonden. De enige oplossing is het doorbreken van de kleischotten en dat gaat echt niet gebeuren. Het zou de waterhuishouding in het hele gebied overhoop halen. 


Een schrale troost: het is de bedoeling om het veengebied in de komende periode verder te vergroten. Dus de groep mensen die hier last van heeft wordt ook groter. Gedeelde smart, is halve smart moet je dan maar denken. Helaas in het voorjaar dus maar niet met blote armen en benen op je terrasje zitten.  Maar enfin: dat Wisselse veen brengt met zijn unieke vegetatie en waterhuishouding ook iets bijzonders met zich mee.... Die paar steekvliegjes moet je dan maar voor lief nemen, toch?

 

Afgelopen week werd ik tijdens het sporten in de sportschool niet lekker. Te warm, te enthousiast, te veel inspanning: draaierig van de machines afgestapt, vlekken voor de ogen. Snel op de grond en gaan liggen, maar net niet onderuit. Het scheelde niet veel overigens. Veel water, natte handdoeken op de polsen, in nek en op het voorhoofd. Benen omhoog en langzaam weer op adem komen. De bloedruk of suikerspiegel was niet ok. De personal coach belde zelfs met 112 en ik zag me zelf al in de ambulance verdwijnen, maar gelukkig kwam dat er niet van. Niet goed en niet zo gezond, maar… toch net niet “out” gegaan. De verkoeling van de natte lappen en handdoeken, bracht me weer onder de mensen. Misschien in het vervolg maar gewoon gaan sporten in het wisselse veen. In de openlucht, genietend van de natuur en de prachtige vegetatie. Met zo’n kleischot krijg je een heerlijke koele en vochtige bodem. Mocht je even “out” gaan, dan zorgt de zompige ondergrond voor de noodzakelijke verkoeling en verfrissing… Je weet nooit waar zo’n kleischot goed voor is.

1 Berichten

IJssel

Vlak bij ons huis ligt de prachtige IJssel. Er is veel over de IJssel en de uiterwaarden te zeggen. De rivier kronkelt zich door het landschap. Langs de grens van Overijssel en Gelderland. Jan Terlouw schreef er een prachtig gedicht over dat je elders ook in een blog op deze site is opgenomen.

 

Hieronder ook weergegeven, omdat het zo mooi omschrijft wat en hoe het is:

 

 

 

 

 

Uren kan ik kijken, in gedachten vaar ik mee.

Eeuwig draagt de IJssel levend water naar de zee.

Altijd in beweging, van de bergen tot de kust.

In een hectisch leven brengt de IJssel zoveel rust.

 

Ik geef toe, rivieren,  stuk voor stuk wonderschoon.

Maar toch, onze IJssel, spant voor mij met stip de kroon.

 

Kijken naar de IJssel, naar de ader van het leven,

Die ons door de eeuwen, zoveel welvaart heeft gegeven

Die ons in contact, met andere landen heeft gebracht.

Drager van het vrachtschip, en ook van het luxe jacht.

 

Biotoop van veel, van zoveel planten, zoveel vissen.

Voor geen geld zou ik mijn mooie IJssel willen missen.

Altijd zoveel mensen, onophoudelijk bewegen.

Overal gepraat, wat is stilte dan een zegen.

 

Even wat teveel, en ik breek er dan soms uit.

’t Kabbelen van de IJssel, da’s pas superieur geluid.

Als je me dus vraagt: ‘Waaraan beleef je echt plezier?

Wie is je grote liefde?’ Dan wint uiteindelijk mijn rivier.

0 Berichten

Heerde heeft het....

Langzamerhand wordt deze site een soort verkooppunt voor de gemeente Heerde. En terecht (en dat is wat subjectief). Natuurlijk kan deze plek op de Zonnestein-pagina’s niet op tegen de site van Visit Heerde (voor al de activiteiten die in Heerde worden georganiseerd moet je echt daar zijn). Op Zonnestein-site vind je wat ervaringen met Heerdense activiteiten waar we zelf deel aan nemen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat als we aan alles zouden deelnemen, op de deze plek snel extra pagina’s zouden moeten toevoegen. Er gebeurt namelijk veel in en rond ons dorp. Het is ongetwijfeld ingegeven door het toerisme, maar….. dat maakt het er niet minder en zeker niet minder leuk om. 

 

Onlangs maakten we hier op het dorpsplein het zogenaamde “Blues, Beer en Barbeque” festijn mee. Op het plein centraal in het dorp was het vanaf 16:00 uur feest. Optredens van prachtige bandjes, een heerlijke sfeer en goed eten. We waren met z’n viertjes en hadden een tafel bij cafe de Rooster. Als je eens goede Tapas wil eten, moet je daar gewoon de hapjes bestellen. Met een lekker biertje van de tap of een goed glas wijn, kan de avond dan eigenlijk al niet meer stuk. De muziek is dan als vanzelf goed. Andersom werkt dat misschien ook wel zo. De muziek was zo goed dat die Tapas gewoon als vanzelf lekker smaakten.

Een tweetal weken later is het feest rond kasteel Vosbergen. Een open lucht film. Deze keer met een zeer bijzondere “filmhuis film”: “La Grande Bellezza”. Echt een fantastische film in een zeer bijzondere omgeving. Alleen voor de ambiance is het al heerlijk om naar de film te gaan op deze prachtige buitenlocatie. Een bezoekje meer dan waard.

 

Een week later was het Rondje Pontje. Ook al vanuit Heerde. Een fietstocht langs de kleine dorpen van de IJssel. Aan deze kant en aan de overkant en op vele terrassen muziek en optredens. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij daar niet aan deelnamen. Wij hadden vrienden te gast en maakten een fietstocht naar Tongeren. Ook mooi. Je zou hier wonen…. Heerde heeft het gewoon!

0 Berichten

Schapen scheren.... en de rest

In het eerste jaar als Heerdenaar hebben we er niet zoveel van meegekregen. Activiteiten in het dorp. Het was Corona. Corona en nog eens Corona wat de klok sloeg. En hoewel er wel vakantiegangers in en rond Heerde waren (misschien wel meer dan ooit overigens), werden veel geplande festiviteiten afgelast. In september 2021 was er nog wel Heisa in Heerde en gedurende de zomer van dat jaar trad er op het dorpsplein nog wel eens een zanger of een bandje op, maar… het was al met al een armetierige bedoeling.

Na het opheffen van de maatregelen rond de lock-down komt het dorpsleven weer nadrukkelijker op gang. Enerzijds gericht op- en dankzij de toeristen, anderzijds ook gewoon dorps-georienteerd (wat het verschil tussen deze categorien ook moge zijn).

 

Al met al is er veel te doen. In het dorpshuis de Heerd wordt een veel vol theaterprogramma gedraaid. het Dorpshuis: een kloppend hart in de Heerder samenleving, zo wordt het Dorpshuis genoemd. 

In de dorpskern van Heerde spelen zich gedurende het gehele jaar activiteiten af. Om eerlijk te zijn past de agenda van de activiteiten niet helemaal op onze prive-agenda. We misten een blues festival rond de muziektent, op Koningsdag kon je niet om aubade, kermis en vrijmarkt heen (onvergelijkbaar met hetgeen zich in Utrecht afspeelt, maar toch..) en eind mei is er dan een heus schaapscheerders festival. Het heeft wat weg van een jaarmarkt en een braderie en meer is het dan ook niet, maar op dat soort momenten zie je toch dat het dorp leeft. Veel toeristen (dat ook of wel), maar.. veel mensen op een kluitje.

 

Wij ontlopen het een beetje, maar soms lukt dat niet. Op Visit Heerde vind je veel informatie over het programma. Als je echt wil weten wat er op cultureel gebied allemaal te doen is in Heerde, dan moet je medio juni het Heerdelijk festival bezoeken. Het is een feestelijk en cultureel festival in de gemeente Heerde, waarbij tal van culturele organisaties en verenigingen zich presenteren in een mix van muziek, theater, dans en workshops.

0 Berichten

Kasteel Vosbergen

Aan de noordkant van Heerde ligt een bijzonder landgoed. Ik ben er al diverse keren langs gewandeld of gefietst. Zeker als je het fietspad vanuit Heerde (langs de Heerd) neemt, rijd je eerst door een woonwijk en vervolgens word je verrast door een bosrijk perceel met een paar prachtige boerderijen en een klein kasteeltje.

 

Er loopt een fietspad dat je richting Wapenveld rijdt en de beschuitsfabriek van van Ark (tegenwoordig van Bolletje). Ook dat is overigens een bijzondere locatie en zo op het eerste gezicht: industrieel erfgoed. Het kasteeltje (Vosbergen geheten) is te bezichtigen en dient als trouwlocatie. Aan het einde van de zomer wordt er al een paar jaar een film in de tuin getoond. Dan wordt de prachtige parktuin omgetoverd tot een buiten bioscoop. Afgelopen jaar waren we daar voor het eerst van de partij. Erg leuk.

Wat leuk is en zeker een aanrader is om het klompenpad te wandelen, wat naar het het kasteeltje is vernoemd. Je loopt langs het kasteel en over het landgoed in de richting van Hoorn (een kleine buurtschap) en Wapenveld (deels over het oude spoor, dat nu een fietspad is). De wandeling voert vervolgens door het Zwolsche bos naar de Tonnenberg en dan weer over de heide terug naar Heerde. Bijzonder mooi en afwisselende natuur. 

Op het landgoed van kasteel Vosbergen staat een vijftal historische gebouwen, waarvan een van de boerderijen een Bed & Breakfast huisvest. Als je een keer Heerde bezoekt en een plek voor een overnachting zoekt. Een aanrader vanwege de bijzondere plek!

0 Berichten

Klompenpaden

Door Heerde loopt een aantal prachtige klompenpaden. Voor mij persoonlijk is de Bonenburg een perfect startpunt voor een drietal van deze paden in en rond Heerde. De Bonenburg is formeel geen startpunt (en je kunt er ook niet zo goed parkeren), maar vanaf mijn huis is het ideaal en feitelijk kan je op elke klompenpadroute instappen waar je wil.

 

Het Horsthoekerpad loopt over het terrein van de Bonenburg, het Vosbergenpad is via een zogenaamde overstaproute via Bonenburg te bereiken en als je het Apeldoorns kanaal bij de Bonenburg oversteekt, stuit je eigenlijk direct op het Markluiderpad. Alle drie de wandelingen zijn dan ook nog via overstaproutes te verlengen en sluiten dus aan op andere klompenpaden. Er is veel te wandelen in de omgeving van Heerde.

 

Van de drie genoemde wandelingen twijfel ik een beetje tussen het Horsthoekerpad en het Vosbergenpad als het gaat om de kwalificatie “topwandeling”. Misschien zijn ze wel even mooi. Ze zijn in ieder geval zeer afwisselend. Sommigen vinden het Markluidenpad om die reden wat saai: persoonlijk vind ik het een fraaie wandeling door oude buurtschappen, het IJsselgebied richting Veessen en de IJssel. 

Markluiderpad

Het Markluiderpad is een pad dat door het IJsseldal net ten zuiden van Veessen en ten oosten van Heerde loopt. Het is een hoofdzakelijk agrarisch gebied met weilanden en in Markluiden enkele kwekerijen. Gaandeweg de wandeling loop je enkele stukken langs weteringen die zijn gegraven om het water afkomstig van de Veluwe af te voeren. Aan de oostelijke kant zie je de nevengeul die juist zorgt het afbuigen van de dreiging aan die zijde; de IJssel. In een korte blog werd het klompenpad al een keer door mij beschreven.

 

Horsthoekerpad

Het Horsthoekerpad loopt bijna door mijn woonstraat, maar begint voor mij ook bij de Bonenburg. Voor het gevoel een beetje omlopend op het landgoed (maar dat is echt de moeite waard) door iets wat vroeger een landschapstuin moet zijn geweest naar een verstillende plek aan het kanaal, waar je een prachtig uitzicht hebt op het oude brruggetje. Je loopt uiteindelijk richting A50 en het bos aan de andere kant van de snelweg. Eerst door maisvelden en een boomgaard, langs een watermolen en uiteindelijk dus het bos. Het bekensysteem kan je niet ontlopen. Kleine bruggetjes leiden je over de sprengen en als je dan ineens op de renderklippen staat is het uitzicht fenominaal. Het is een korte verlenging, maar de moeite waard: het bezoek aan het Pluizenmeer in de Dellen. Als het niet te druk is, een plek om in stilte even van de natuur en de rust te genieten. Vervolgens weer terug over de heide richting de A50. Ik schreef er al een keer een blog over. Echt de moeite waard.

 

Vosbergerpad

Dat is het Vosbergerpad ook. Om er vanaf de Boneneburg te komen, loop je langs het Apeldoorns kanaal richting Hoorn. Letterlijk en figuurlijk langs de rand van Heerde. In de richting van Wapenveld. Je loopt een deel over het oude spoor (de Baronnenlijn) en duikt dan het bos in. Een prachtige wandeling, met heuvels en paden die (zo lijkt het soms) door een bedding van een beek lopen. De Tonnenberg is fantastisch. Ik heb er al een tweetal keer van mijn mijn meegebrachte koffie en lunch genoten met een uitzicht op een divers weidelandschap. Vervolgens loop je door het bos weer richting Heerde, waar je nog even van de Vossenberg kunt genieten (als je dat al niet op de heenweg hebt gedaan). 

 

Heerde heeft nog twee andere mooie klompenpaden. Daarover later meer!

0 Berichten

De natuur in de omgeving: bos, hei, rivier en beken

Er is op deze site al veel geschreven over fietstochten, dorpjes, historie en het landschap.

 

Het is niet voor niets dat veel toeristen jaarlijks een periode in deze omgeving doorbrengen. Al vanaf het moment dat we hier wonen lijkt het alsof we zelf ook op vakantie zijn. We genieten van het IJsselgebied met z’n  bossages, de kronkelende rivier en de smalle dijkjes. Het lijkt een beetje op de omgeving waar we zoveel jaren met plezier hebben gewoond. En toch is het anders. De IJssel is geen Lek of Rijn: de uiterwaarden zijn hier niet zo uitgestrekt. Ook de bebouwing in de omgeving is anders: molens, boerderijen en de dijkwoningen zijn qua bouwstijl toch ook verschillend.

 

Renderklippen

Er valt veel te wandelen in de omgeving van Zonnestein. Dat kan in het IJsselgebied, maar natuurlijk ook in het bos en op de hei. Er zijn veel klompenpaden uitgezet, maar ook door de natuurverenigingen zijn prachtige route uitgestippeld. De natuur is in alle seizoenen meer dan prachtig. Over de Renderklippen is al veel gezegd en geschreven. We raken niet uitgekeken op het steeds weer veranderende karakter van dit heidegebied. Het frisse groen in het voorjaar, het donkere  in de zomer en het paars in augustus als de hele vlakte in bloei staat. In de herfst (waarin dit bericht geschreven is) is de kleur bruinig: en ook dat is mooi. Het heeft iets ruigs, iets on-Nederlands.  Dat bruine legt het overigens wel af tegen de prachtige herfstkleuren in de bossen. Het gras kleurt, de bomen worden goud en oranje en de al kale bomen steken markant af tegen de donkere luchten. 

Sprengen

In Heerde en omgeving bevindt zich een prachtig sprengen landschap. Dit landschap wordt nog steeds gedomineerd door elementen, die in het verleden kunstmatig zijn aangelegd. In de zestiende en zeventiende eeuw is het sprengensysteem gegraven. Dat had een economisch doel. Molens werden aangedreven met waterkracht. Het stelsel van deze sprengenbeken is nog voor een deel aanwezig. In de omgeving van Heerde, niet ver van ons huis is er een prachtig stuk bos vlak bij de renderklippen waar de Sprengen zin te vinden. Dit door mensenhand ontstane landschap, met een grote ecologische en cultuurhistorische waarde, is ook van praktische betekenis. Het beekwater voedt de waterturbine van de molen van Volkers en de gracht rondom kasteel Vosbergen aan de andere kant van Heerde

De Dellen

Een heel mooi bosgebied tussen Epe en Heerde is het gebied van De Dellen. Je vindt hier ook de Ossenstal, waar je na een boswandeling een glas wijn, koffie of warme chocolademelk kan drinken.  Er zijn verschillende routes uitgezet, die bij dit pannenkoekenhuis starten. Oorspronkelijk waren de Dellen een bos- en heidegebied. Daarover liepen belangrijke verbindingswegen. De weg van Zwolle naar Amersfoort en de Hanzeweg van Elburg naar Deventer. Op de kruising van deze weg in De Dellen, werd in 1785 (zo wil het verhaal) een herberg gebouwd.

 

Het gebied van totaal 435 hectare werd in 1803 eigendom van de patriottengeneraal Herman Willem Daendels uit Hattem. Naast de herberg bouwde hij een buitenplaats. Daarom wordt de parkeerplaats aan de Zuidweg nog steeds Erf van Daendels genoemd. Daendels wilde er landbouw bedrijven maar dat bleek kansloos op de arme zandgrond. Hij plantte er ook bomen en die deden het goed. In 1851 werd de weerkundige professor Chr. H.D. Buys Ballot eigenaar van het gebied. Zijn zoon plantte er uitheemse boomsoorten en legde een park aan. Hij werd begraven in een graftombe op De Dellen.

 

Zwolse Bos

Een van de klompenpaden loopt vanaf Heerde door het Zwolse Bos. Het Zwolse bos is een populair wandelbos met fraaie eiken- en berkenlanen, afgewisseld met heuvelachtige heideveldjes, gelegen tussen de dorpen Heerde, Wapenveld en Wezep. Begin vorige eeuw werd de heide grotendeels verruild voor bos.

Het Zwolse Bos dankt haar naam aan de waterwinning voor de stad Zwolle. Vanaf 1892 tot 1960 werd het Veluwse drinkwater naar Zwolle gepompt. Het huidige bos is nu ruim 100 jaar oud en bestaat vooral uit ruisende naaldbossen, grote douglas-sparren, lanen, vennen, en een prachtig groot glooiend heideveld met een top van wel 40 meter hoog, de Tonnenberg.

0 Berichten

Kerken in Heerde

In Lexmond waren we lid van  de kerkelijke gemeente Lux Mundi. Van origine een gereformeerde kerk en nu dus een PKN gemeente. Bij de overstap naar een nieuw dorp en een nieuwe omgeving is het even zoeken naar een nieuwe gemeente en kerk waar je onderdak kunt vinden. In Heerde is dat misschien wel extra complex vanwege het aantal kerken dat zich in het dorp bevindt. Een hervormde kerk, een evangelische kerk, christelijk gereformeerd en zelfs een vrijzinnige gemeente (de Protestantenbond). Op de site van de gemeente Heerde is er wat informatie te vinden over de verschillende kerken in de gemeente, waar ook de kerken in Wapenveld, Vorchten en Veessen bij horen. Al met al heeft de gemeente Heerde iets van 10 kerken (als dat er al niet meer zijn). Voor de tekst en foto's in dit artikel is gebruik gemaakt van eigen foto materiaal, maar ook van teksten op de site van de gemeente Heerde en foto's uit het boek van Peter Bakker over de Ontmoetingskerk en van internet.

 

Het dorpsgezicht van Heerde wordt al eeuwen bepaald door de toren van de Johanneskerk. De toren en een deel van het koor stammen uit de 15e eeuw. Op deze plek stond echter in 1176 al een kerkgebouw. De toren heeft in de loop der eeuwen blijkbaar wel een gedaantewisseling ondergaan. In oude illustraties van de kerk is dat duidelijk op te maken. De kerk ligt in het midden van het dorp in Heerde.

 

In 1841 en 1923 is het kerkgebouw vergroot. Het schip van de kerk werd in z'n geheel afgebroken en herbouwd in een kruisvorm met korte armen. Ook werd het dak verhoogd en de entrees vergroot. Achter de preekstoel werd een houten wand met bovenin glas in lood geplaatst.

 

De kerk kent twee klokken, die de klokken hebben vervangen die in de jaren 1940-45 door de bezetter zijn opgeëist. In 1970 werd een carillon in de toren geplaatst, dat uit 18 klokken bestaat.

 

Al in 1571/1572 wordt gesproken over een orgel in deze kerk. Het tegenwoordige orgel is gebouwd in 1843-1845. Het is een prachtig orgel in een prachtige traditionele kerk. De Nederlands Hervormde Johanneskerk is een rijksmonument sinds 2001. 

 

De gereformeerde Ontmoetingskerk aan de Kanaalstraat staat sinds de verbouwing in 1998 bekend onder deze naam, maar het gebouw bestaat al sinds 1919. Niet zo beeldbepalend als de Johanneskerk, maar.... toch opvallend door z'n karakteristieke torens met de groene daken. Het gebouw verving een eerdere kerk uit 1870, die te klein was geworden.  

 

Wij zijn lid geworden van deze kerk. Sinds juni van dit jaar kerken we in deze gemeente.  Tijdens een welkom voor nieuwe gemeenteleden (begin oktober) ontvingen we een boek dat ter ere van het 100 jarige bestaan van het kerkgebouw geschreven werd door Peter Bakker.

 

De kerk heeft een Reil orgel, hoewel dat niet altijd zo is geweest. In het boek van Peter Bakker wordt uitgebreid ingegaan op het ontstaan van de kerk, waar het begin zich afspeelde in Hattem. Het voert te ver om op deze plek de hele ontstaansgeschiedenis nog een keer te herhalen, maar het is leuk om te zien dat de gemeente in haar ontstaansgeschiedenis in de regio Hattem, Heerde, Oene ontstaan en dat ook het landgoed Tongeren (vlakbij Wissel) wordt genoemd als plek waar aan huis kerk werd gehouden. 

Eén van de oudste vrijgemaakt gereformeerde kerken in Nederland is de Eben Haëzerkerk aan de Bonenburgerlaan. Het gebouw stamt uit 1840. Het orgel stamt al uit 1770 en werd in 1905 in dit kerkgebouw geplaatst. In dit gebouw hebben ook de voorlopers van de huidige Ontmoetingskerk onderdak gehad.

 

De Kruiskerk van de Vrije Evangelische Gemeente aan de Van Dijklaan stamt uit 1938 en bevindt zich iets van 250 meter van ons huis. De kerk onderging een ingrijpende verbouwing in 1985. Toen werd ook het monumentale pijporgel gekocht, dat dateert uit 1897.

 

Aan de Acacialaan staat (ook 250 meter van ons huis) de Christelijk gereformeerde Rehobothkerk. Deze is op 4 juli 1968 in gebruik genomen, als vervanging van het kerkje aan de Bonenburgerlaan. Dit kerkje bestaat nog, maar doet nu dienst als woonhuis. Het orgel stamt uit 1969. In 2002 een nieuw deel aangebouwd met onder andere twee zalen.

 

De Julianakerk van de Vrijzinnige geloofsgemeenschap aan de Julianalaan is in 1929 in gebruik genomen. Het Flentroporgel is gebouwd in 1942.  Eénmaal per twee weken is er een viering.

0 Berichten

Een blik op het verleden

Ons huis ligt aan de Keuterstraat. Precies in de hoek die de S-bocht wordt genoemd. Van ons huis zijn in het verleden een paar foto's gemaakt. Je vindt ze elders op de site en ook in de uitgave van de Historische Vereniging van Heerde. Van die vereniging zijn we inmiddels lid geworden. Het is leuk om bij de kennismaking met Heerde ook iets van de geschiedenis mee te krijgen. Via de Facebook pagina "oud Heerde" zijn er veel herinneringen en foto's collectief gemaakt. Voor dit korte bericht heb ik er dankbaar gebruik van gemaakt. In eerste instantie maar even een focus op de huizen om ons heen. In de zogenaamde S-bocht dus. 

Je kunt je haast niet voorstellen dat die drukke Eperweg ooit een zandweg is geweest. Het is leuk om de oude plaatjes te zien met het zicht op de kerktoren van Heerde of huize de Witte (onze huidige overburen), waar nu de Herbergier in is gevestigd. Achter dat huis in de bocht ligt dus ons huis. Het grappige van internet is dat je veel oude prenten kunt vinden. In de S-bocht (vlakbij ons huis dus) vind je ook twee prachtige panden van onze bijna (overburen), die er lang staan. Huize de Geere en een monumentale pand dat op dit moment te koop staat.

Als je met ons huis in de rug naar linksaf slaat, ga je dus verder de Keuterstraat in. Uiteindelijk kom je dan bij de Bonenburgerbrug en natuurlijk ook de Bonenburg uit. Het is maar een paar honderd meter lopen, maar de historie komt je al wandelend tegemoet.

Van Heerde zijn veel oude  foto's te vinden. Of het nu gaat om de dorpsstraat of bijvoorbeeld de beeldbepalende hervormde Johanneskerk. Grappig is dat als je schuin in de zogenaamde S-bocht bij ons huis de Oldekampseweg neemt, je op het prachtige fietspad terecht komt, dat over het oude spoor is gelegd. Over de spoorlijn langs de Oldekampseweg vond ik ook nog een oude foto: de spoorwegovergang.  De kleine boerderij en het spoor zijn verdwenen. Het oude stationsgebouw in het dorp herinnert nog aan het boemeltreintje dat voorheen van Apeldoorn naar Zwolle liep: het bronnenlijntje werd het genoemd. Alleen de oude station gebouwen herinneren er nog aan. Het spoor is volledig verdwenen.  

Een mooi beeld van het oude Heerde vind je ook terug op onderstaand schilderij van het Heerde van 1870. Een blik op het verleden.

0 Berichten

Markluiden

We hebben de neiging om bij fietstochten en wandelingen direct richting bos en heide te rijden of te lopen. Het bosgebied is uitgestrekt en prachtig en de verleiding is groot om juist de schaduw en de rust van het bos op te zoeken. Vandaag heb ik het vizier maar eens op de andere kant van Heerde gericht. Het gedeelte achter het Apeldoorns kanaal dat tot aan de IJssel doorloopt. Landbouwgebied, weteringen, wat bossages, maar voornamelijk grasland. Het rivierenlandschap lijkt een beetje op de omgeving waar we vandaan komen.  Toch is het net wat anders. Misschien komt het wel omdat het toch wat verder af ligt van de randstad, maar het heeft in ieder geval ook te maken met het verschil tussen de kleinere (en meer meanderende) IJssel en de Lek waar wij ons vorige huis aan de dijk hadden liggen.

 

Vanmorgen dus dat gebied ingegaan. Vanuit dat betekent dat dus: rechtsaf richting Bonenburg en vervolgens het Apeldoornskanaal oversteken. Na het drukke kruispunt na de brug over het kanaal is de rust en stilte daar.  Het Markluiderpad is een route van ongeveer 10 kilometer en start eigenlijk in Veessen, maar… je kunt natuurlijk overal instappen. Voor mij begint de wandeling bij Borchgrave. Een plek de al in 1664 bestond, maar waarvan het huis in de Hollandse oorlog ron 1670 werd vernietigd.  Rond 1800 werd er weer een nieuw landhuis neergezet.  Om eerlijk te zijn ben ik meer onder de indruk van de tuin. Het is een bloemenrijk geheel met een prachtige vijver. 

De wandeling vervolg ik over de Borchgraveweg, terug naar het kanaal en langs allerlei tuinderijen. De Klompenpaden app meldt dat rond 1950 de tuinders vanuit Zwolle zijn neergestreken. De route is vervolgens prachtig. Over de verlaten weggetjes en door grasland loop je langs een van weteringen. De vogels roeren zich, er zijn ooievaars en reigers en de roofvogels laten zich ook goed horen. Vlakbij de IJssel staat villa bakhuis. De oorspronkelijke boerderij is lang geleden afgebrand. Er staat een ijzeren frame (als kunstwerk) met de vorm en contouren van het oorspronkelijke pand. 

 

Het laatste deel gaat onder de dijk langs, door het grasland langs d wetering en de route leidt langs Gulbroek (waar  je op vrijdag en zaterdag blijkbaar blauwe bessen mag plukken). De wandeling is voorbij voordat ik er erg in heb. Uiteindelijk iets van 12 kilometers afgelegd. Meer dan de moeite waard en zeker voor herhaling vatbaar!

0 Berichten

Hotspot - Renderklippen

Dat Heerde een mooi dorp is, dat wisten we al. Dat de omgeving prachtig is: dat merken we direct als je op de fiets stapt. Dat meer mensen dat weten, is geen nieuws. Je merkt het aan de overvolle fietspaden en je merkt het bij een bezoek aan de Renderklippen. Een toeristische hotspot, bij de schaapskooi en zeker nu de hei in bloei staat. Je zou het gebied vanwege de drukte bijna mijden. 

Ik ken de Renderklippen al vanaf mijn vroege jeugd. Als kind mocht ik elke zomer met mijn ouders afreizen naar de Veluwe, waar het zomerhuisje van mijn grootouders stond: landgoed Tongeren. Prachtig. Vlak bij de tongerense heide. De vele jaarlijkse fietstochten over de (toen nog) schelpenpaden leidden steevast ook 1 of 2 keer naar de Renderklippen bij Heerde. In mijn herinnering was het een grootse open vlakte, met wat heuvels: uitgestrekte heide, zover het oog wilde zien en natuurlijk (toen ook al) de schaapskudde.

Met onze komst naar Heerde en het op loop of fietsafstand liggen van deze klippen, ontkom je er niet aan om ze regelmatig te bezoeken. Je kunt er (gelukkig zou ik willen zeggen) gewoon niet om heen. Om niet te zeggen dat we er dagelijks naar toe, langs of overheen fietsen. Iets minder groots dan in mijn vroege herinneringen, maar…. 

 

nog steeds indrukwekkend: vergezichten, heide omzoomd door een duidelijke bosrand. Om de drukte te ontlopen afgelopen week bij nacht en ontij (lees: vlak voor zonsopgang) samen met dochter- en vrouwlief de hei op. Je komt op een verdwaalde fotograaf na, geen mens tegen. Hoewel… de schaapskudde is ook al vroeg met de herder op pad. Het natuurschoon is indrukwekkend, er hangt een nevel over de heide als de zon langzaam boven de bomen opkomt en de paarse heide van een goddelijke schoonheid voorziet. Woorden voegen niets toe… beelden zijn er te over. De steeds in kracht toenemende zon: een echte hot spot.

 

3 Berichten

Het wapen van Heerde

Het wapen van Heerde bestaat uit een doorsneden schild waarvan de onderste helft gedeeld is met de beschrijving: "Coupé mi parti, van boven van goud, beladen met 2 schaapskoppen van zilver, van onder ter regterzijde van keel, beladen met een ploeg van goud, ter linkerzijde van lazuur, beladen met een ossenkop van zilver."

 

Het wapen is verticaal in tweeën gedeeld, het bovenste is van goud met twee zilveren schaapskoppen. Hierdoor is dit wapen een zogenaamd raadselwapen, omdat het afwijkt van de regels van de heraldiek. Dit soort raadselwapens ontstonden vaak, omdat de makers de geldende regels niet kenden of verkeerd toepasten.

 

Met de symbolen op het schild worden de belangrijkste middelen van bestaan van de gemeente Heerde tot uiting gebracht: schapenhouderij, veeteelt en akkerbouw. Pas op  29 oktober 1869 werd het wapen van Heerde vastgesteld. De gemeente had in 1816 de mogelijkheid gehad een wapen aan te vragen, maar had daar op dat moment geen behoefte aan. Heerde voerde voordien ook geen wapen.

 

(Dit artikeltje is gebaseerd op een wikipedia beschrijving)

0 Berichten

Iets meer geschiedenis

Er wonen al eeuwen mensen in de omgeving van Heerde. Aan de grafheuvels te zien die op verschillende plekken zijn terug te vinden,  moeten er al in de steentijd mensen in het gebied rond Heerde hebben geleefd. 

 

Vanaf 1176 komt Heerde letterlijk en figuurlijk op de kaart. De toenmalige bisschop van Utrecht, maakte in 1176 de plaatsen Herghe (Heerde) Gaedsbergh (Hattem) en Vorichten (Vorchten) los van de kerk van Epe. 

 

Heerde had op dat moment al een kapel en een kleine woonkern. Merclede (Markluiden) is het oudste deel van Heerde, tenminste als we op de registratiedatum af mogen gaan. Dit deel van Heerde werd in 1025 formeel geregistreerd.  De kerk van Vorchten stamt echter al van voor het jaar 900. De toren en het schip stammen uit de 13e eeuw en de kerk is later uitgebouwd en verhoogd.

 

Vanaf ongeveer 1400 (tot 1568) woont er in het fraterhuis Hulsbergen een groep monniken. De buurtschap Hulsbergen lag op de plek waar nu het Kloosterbos en Wapenveld liggen. 

Het Apeldoorns kanaal ontsluit Heerde in 1829 en met een verharde weg van Hattem naar Apeldoorn is de bereikbaarheid helemaal een feit. De aanleg van het spoor (Apeldoorn- Zwolle) in 1887 maakt het helemaal compleet. Het zorgt in ieder geval voor een gestage stroom van toeristen die Heerde gemakkelijk weten te vinden en te bereiken.

 

Het treinverkeer blijkt na de oorlog echter niet rendabel en in 1950 rijdt er voor het laatst een trein door Heerde. Van het spoor is nog weinig terug te vinden. Er is nog een stationsstraat in Heerde, maar de rails zijn verdwenen. Er is onder andere een fietspad over het oude spoor gelegd. 

 

Het kanaal was een zelfde lot beschoren. Niet rendabel genoeg. Door de hoge kosten (bruggen met tol en sluizen) werd het vervoer over de weg veel goedkoper.

0 Berichten

Het Heerder Volkslied

 

O Heerde is het mooiste plekkien

In ons boeren vaderland

Ginds de Iesel met zien weerden

Daor weer bosch en heuvelrand

’t Is een lus, die bonte kleuren

Noord of Zuud, ja Oost of Wes

’t Is een prachtig Veluwsch landschap

Deur zien bomen, veld en grês (2x)

 

Hier woon ie ech bie de boeren

Met heur varkens en heur koe

Hier ku’j heerlijk buten woonen

Zonder al dat stadsche gedoe

Heerde blief maar fijn bie ’t olde

Pas op dat z’oe niet verleid

In dat mooie Heerder landschap

Past geen stadsche deftigheid (2x)

 

t Heerder volk daor ku’j op bouwen

’t Is een volk vol warkzaamheid

Want de goed bewarkte akker

Word op tied ’e zeijd en ‘e meijd

As kind hê’k hier ‘e loopen

Wat er ook gebeuren zal

’k Blieve trouw an disse woorden

Heerde, Heerde bôvenal (2x).

 

Waar moet je gaan beginnen bij je ontdekkingsreis door en rond Heerde. Bij cultuur, omgeving, natuur of geschiedenis? Misschien is het wel mooi om te starten bij Jan van Riemsdijk. Wie kent hem niet? Een Rotterdammer van geboorte, maar als liedjesschrijver en zanger bekend geworden van het Geldersch en...... het Heerder volkslied. Aan het dialect zal ik mij niet wagen. De beschrijving van 't Heerder land, de mensen en de IJssel. Het hoort toch wel bij het lonkend perspectief.

 

0 Berichten