· 

Een blik op het verleden

Ons huis ligt aan de Keuterstraat. Precies in de hoek die de S-bocht wordt genoemd. Van ons huis zijn in het verleden een paar foto's gemaakt. Je vindt ze elders op de site en ook in de uitgave van de Historische Vereniging van Heerde. Van die vereniging zijn we inmiddels lid geworden. Het is leuk om bij de kennismaking met Heerde ook iets van de geschiedenis mee te krijgen. Via de Facebook pagina "oud Heerde" zijn er veel herinneringen en foto's collectief gemaakt. Voor dit korte bericht heb ik er dankbaar gebruik van gemaakt. In eerste instantie maar even een focus op de huizen om ons heen. In de zogenaamde S-bocht dus. 

Je kunt je haast niet voorstellen dat die drukke Eperweg ooit een zandweg is geweest. Het is leuk om de oude plaatjes te zien met het zicht op de kerktoren van Heerde of huize de Witte (onze huidige overburen), waar nu de Herbergier in is gevestigd. Achter dat huis in de bocht ligt dus ons huis. Het grappige van internet is dat je veel oude prenten kunt vinden. In de S-bocht (vlakbij ons huis dus) vind je ook twee prachtige panden van onze bijna (overburen), die er lang staan. Huize de Geere en een monumentale pand dat op dit moment te koop staat.

Als je met ons huis in de rug naar linksaf slaat, ga je dus verder de Keuterstraat in. Uiteindelijk kom je dan bij de Bonenburgerbrug en natuurlijk ook de Bonenburg uit. Het is maar een paar honderd meter lopen, maar de historie komt je al wandelend tegemoet.

Van Heerde zijn veel oude  foto's te vinden. Of het nu gaat om de dorpsstraat of bijvoorbeeld de beeldbepalende hervormde Johanneskerk. Grappig is dat als je schuin in de zogenaamde S-bocht bij ons huis de Oldekampseweg neemt, je op het prachtige fietspad terecht komt, dat over het oude spoor is gelegd. Over de spoorlijn langs de Oldekampseweg vond ik ook nog een oude foto: de spoorwegovergang.  De kleine boerderij en het spoor zijn verdwenen. Het oude stationsgebouw in het dorp herinnert nog aan het boemeltreintje dat voorheen van Apeldoorn naar Zwolle liep: het bronnenlijntje werd het genoemd. Alleen de oude station gebouwen herinneren er nog aan. Het spoor is volledig verdwenen.  

Een mooi beeld van het oude Heerde vind je ook terug op onderstaand schilderij van het Heerde van 1870. Een blik op het verleden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0