Zonnestein....

Sinds juni 2021 wonen we in Heerde, een prachtig dorp tussen IJssel en Veluwe. Ons huis luistert naar de naam Zonnestein en is aan het begin van de vorige eeuw gebouwd. 

Oud Zonnestein

Zonnestein is in 1919 gebouwd door de familie Sleijster. De familie Sleijster was een geslacht van bouwlieden. Oorspronkelijk kwamen zij uit Zutphen en vanaf 1847 wonen zij in Heerde. In dat jaar trouwde Warnerius van Oukerk Sleijster, timmerman, met Hendrikje Nijmeijer uit Heerde.

 

Zijn zoon Warnerius Sleijster was eveneens timmerman en metselaar en ook zijn kleinzonen waren timmerman, aannemer en architect. Zij waren de bouwers van diverse markante gebouwen in Heerde.

 

De Heerder architect Warnerius van Ouwerkerk Sleijster bouwde in de periode tot ongeveer 1935, diverse markante huizen.

 

Warnerius van Ouwerkerk Sleijster leverde werk met sterk wisselende stijlkenmerken. Het zijn alle zgn. "interbellum"-huizen, d.w.z. beïnvloed door vele architectuurstromingen.

Het huis

In een zoektocht naar een woning in deze omgeving vielen wij direct voor Zonnestein. 

 

Een brede oprit met grind, geflankeerd door hagen brengt je bij dit meer dan unieke en karakteristieke herenhuis uit 1919, welke beeldbepalend is voor de Keuterstraat, aldus de verkopende makelaar. "Het herenhuis brengt fraaie authentieke details, modern comfort en strakke vormgeving bij elkaar in deze woning." 

 

Het huis is in 2008 volledig gerenoveerd. Authentieke stijlkenmerken zijn behouden gebleven, naast de aanbouw is de woning volledig ingericht op het comfort anno nu. In 2021 kregen de vloeren in het huis een ander uiterlijk. Eikenhouten vloeren worden nu afgewisseld met een Belgisch hardstenen en de authentieke tegelvloer in de gang.

 

Nieuw Zonnestein

Beelden van huis en omgeving.Gastenboek

Commentaren: 2
 • #2

  Nelleke Dommers (zondag, 17 januari 2021)

  Wat een ontzettend leuk dat jullie zo enthousiast zijn. Ik ben blij dat er met zoveel liefde over het huis gesproken wordt.
  Ik ga jullie vast nog wel zien in Heerde. Geniet nog even van jullie mooie huis in Lexmond. Mvg Nelleke

 • #1

  marloes (zaterdag, 16 januari 2021 20:47)

  Lieve Irene en Erwin, Wat een prachtig huis, wat een mogelijkheden om jullie liefde voor tuinen en het tuinieren de vrije hand te laten!,, Wat ben ik benieuwd wat het worden gaat, en wat leuk om ons als geïnteresseerden van zoveel info te voorzien. Het wordt vast weer een even prachtig en gezellig huis met paradijselijke tuin als het Vogelnest. Ik ga jullie via de website volgen. Heel veel succes, maar eerst “afhechten” van het Vogelnest. En dan in het voorjaar, de mooiste tijd van het jaar, de nieuwe start als inwoners van Heerde. Lieve groet, Marloes