Heerde en omgeving

De omgeving van Heerde is ons niet vreemd. We komen er al jaren, om niet te zeggen: van kinds af aan. Op landgoed Tongeren, een kilometer of 10 van Heerde staat het zomerhuisje van de familie. Het is jarenlang het startpunt geweest van vele fietstochten, door bos, heide en het prachtige IJsselgebied. Voor ons komt dat overigens allemaal samen in het dorp Heerde. Op deze plek vind je wat algemene informatie over dorp en omgeving.

Heerde

Heerde is een gemeente in de provincie Gelderland, aan de rand van de Veluwe. De gemeente telt 18.774 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 80,40 km² (waarvan 1,42 km² water). Hoofdplaats is Heerde. Heerde is een Cittaslow-gemeente.

 

Cittaslow is een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren.

 

De foto's en de informatie op deze site spreken in dat opzicht ook boekdelen. Als je meer over het dorp wilt weten wordt Wikipedia aangeraden.

 

Omgeving

Omgeven door bossen, heuvels, grasland, uiterwaarden, landgoederen en een kasteel liggen Heerde, Wapenveld, Veessen en Vorchten, tezamen de gemeente Heerde.

 

De Renderklippen, een prachtig natuurgebied tussen Epe en Heerde, geeft een fraai beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Veluwe. Het gebied van 223 hectare, dat met heide en dennen begroeid is en vele hoogteverschillen kent, biedt een prachtig uitzicht over de omgeving.  Die Renderklippen is een echte hotspot en je zult de naam op deze site ook regelmatig tegenkomen.

 

Veessen

In de Middeleeuwen, of nog eerder al, kende het dorpje Veessen een veerdienst met de overzijde van de rivier de IJssel. Het Kozakkenveer is genoemd naar een schipbrug, de Kozakkenbrug, tussen Veessen en Fortmond, die gebouwd werd door de Kozakken die het Franse leger in 1813 achtervolgden bij hun terugtocht uit Europa naar Frankrijk. De naam leeft voort bij een dam vanaf de IJsseldijk door de uiterwaarden naar de rivier, in de volksmond de Kozakkendam geheten. Dat verklaart ook waarom het huidige pontje de naam Kozakkenveer heeft gekregen.

 Tot de gemeente Heerde behoren ook de woonkernen Vorchten (met de karakteristieke kerk in het IJsselland) en Wapenveld. De gemeente Wapenveld ligt tegen het Zwolse Bos en landgoed Petrea aan. Het zijn prachtige natuurgebieden, die zeer goed toegankelijk zijn via de brede fietspaden. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet.