· 

Hotspot - Renderklippen

Dat Heerde een mooi dorp is, dat wisten we al. Dat de omgeving prachtig is: dat merken we direct als je op de fiets stapt. Dat meer mensen dat weten, is geen nieuws. Je merkt het aan de overvolle fietspaden en je merkt het bij een bezoek aan de Renderklippen. Een toeristische hotspot, bij de schaapskooi en zeker nu de hei in bloei staat. Je zou het gebied vanwege de drukte bijna mijden. 

Ik ken de Renderklippen al vanaf mijn vroege jeugd. Als kind mocht ik elke zomer met mijn ouders afreizen naar de Veluwe, waar het zomerhuisje van mijn grootouders stond: landgoed Tongeren. Prachtig. Vlak bij de tongerense heide. De vele jaarlijkse fietstochten over de (toen nog) schelpenpaden leidden steevast ook 1 of 2 keer naar de Renderklippen bij Heerde. In mijn herinnering was het een grootse open vlakte, met wat heuvels: uitgestrekte heide, zover het oog wilde zien en natuurlijk (toen ook al) de schaapskudde.

Met onze komst naar Heerde en het op loop of fietsafstand liggen van deze klippen, ontkom je er niet aan om ze regelmatig te bezoeken. Je kunt er (gelukkig zou ik willen zeggen) gewoon niet om heen. Om niet te zeggen dat we er dagelijks naar toe, langs of overheen fietsen. Iets minder groots dan in mijn vroege herinneringen, maar…. 

 

nog steeds indrukwekkend: vergezichten, heide omzoomd door een duidelijke bosrand. Om de drukte te ontlopen afgelopen week bij nacht en ontij (lees: vlak voor zonsopgang) samen met dochter- en vrouwlief de hei op. Je komt op een verdwaalde fotograaf na, geen mens tegen. Hoewel… de schaapskudde is ook al vroeg met de herder op pad. Het natuurschoon is indrukwekkend, er hangt een nevel over de heide als de zon langzaam boven de bomen opkomt en de paarse heide van een goddelijke schoonheid voorziet. Woorden voegen niets toe… beelden zijn er te over. De steeds in kracht toenemende zon: een echte hot spot.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Cor & Frieda (woensdag, 25 augustus 2021 18:43)

  We blijven meegenieten van foto’s en tekst (heimwee proberen we aan de kant te duwen). XXX

 • #2

  Gerrie en Frans (woensdag, 25 augustus 2021 19:02)

  Prachtig Erwin! Geen woorden voor! We genoten van op afstand! Liefs en grtjes! Gerrie en Frans

 • #3

  HV (woensdag, 25 augustus 2021 19:38)

  Inderdaad beelden waar je blijvend van geniet, ook als de jongste van oudere tak des "van de Riet" / 51 jaar geleden konden we samen diezefde heidepracht betreden.