Iets meer geschiedenis

Er wonen al eeuwen mensen in de omgeving van Heerde. Aan de grafheuvels te zien die op verschillende plekken zijn terug te vinden,  moeten er al in de steentijd mensen in het gebied rond Heerde hebben geleefd. 

 

Vanaf 1176 komt Heerde letterlijk en figuurlijk op de kaart. De toenmalige bisschop van Utrecht, maakte in 1176 de plaatsen Herghe (Heerde) Gaedsbergh (Hattem) en Vorichten (Vorchten) los van de kerk van Epe. 

 

Heerde had op dat moment al een kapel en een kleine woonkern. Merclede (Markluiden) is het oudste deel van Heerde, tenminste als we op de registratiedatum af mogen gaan. Dit deel van Heerde werd in 1025 formeel geregistreerd.  De kerk van Vorchten stamt echter al van voor het jaar 900. De toren en het schip stammen uit de 13e eeuw en de kerk is later uitgebouwd en verhoogd.

 

Vanaf ongeveer 1400 (tot 1568) woont er in het fraterhuis Hulsbergen een groep monniken. De buurtschap Hulsbergen lag op de plek waar nu het Kloosterbos en Wapenveld liggen. 

Het Apeldoorns kanaal ontsluit Heerde in 1829 en met een verharde weg van Hattem naar Apeldoorn is de bereikbaarheid helemaal een feit. De aanleg van het spoor (Apeldoorn- Zwolle) in 1887 maakt het helemaal compleet. Het zorgt in ieder geval voor een gestage stroom van toeristen die Heerde gemakkelijk weten te vinden en te bereiken.

 

Het treinverkeer blijkt na de oorlog echter niet rendabel en in 1950 rijdt er voor het laatst een trein door Heerde. Van het spoor is nog weinig terug te vinden. Er is nog een stationsstraat in Heerde, maar de rails zijn verdwenen. Er is onder andere een fietspad over het oude spoor gelegd. 

 

Het kanaal was een zelfde lot beschoren. Niet rendabel genoeg. Door de hoge kosten (bruggen met tol en sluizen) werd het vervoer over de weg veel goedkoper.

Reactie schrijven

Commentaren: 0