· 

Kasteel Vosbergen

Aan de noordkant van Heerde ligt een bijzonder landgoed. Ik ben er al diverse keren langs gewandeld of gefietst. Zeker als je het fietspad vanuit Heerde (langs de Heerd) neemt, rijd je eerst door een woonwijk en vervolgens word je verrast door een bosrijk perceel met een paar prachtige boerderijen en een klein kasteeltje.

 

Er loopt een fietspad dat je richting Wapenveld rijdt en de beschuitsfabriek van van Ark (tegenwoordig van Bolletje). Ook dat is overigens een bijzondere locatie en zo op het eerste gezicht: industrieel erfgoed. Het kasteeltje (Vosbergen geheten) is te bezichtigen en dient als trouwlocatie. Aan het einde van de zomer wordt er al een paar jaar een film in de tuin getoond. Dan wordt de prachtige parktuin omgetoverd tot een buiten bioscoop. Afgelopen jaar waren we daar voor het eerst van de partij. Erg leuk.

Wat leuk is en zeker een aanrader is om het klompenpad te wandelen, wat naar het het kasteeltje is vernoemd. Je loopt langs het kasteel en over het landgoed in de richting van Hoorn (een kleine buurtschap) en Wapenveld (deels over het oude spoor, dat nu een fietspad is). De wandeling voert vervolgens door het Zwolsche bos naar de Tonnenberg en dan weer over de heide terug naar Heerde. Bijzonder mooi en afwisselende natuur. 

Op het landgoed van kasteel Vosbergen staat een vijftal historische gebouwen, waarvan een van de boerderijen een Bed & Breakfast huisvest. Als je een keer Heerde bezoekt en een plek voor een overnachting zoekt. Een aanrader vanwege de bijzondere plek!

Reactie schrijven

Commentaren: 0