Witte DonderdagEen moeizaam nachtje. Korte hazenslaapjes, veel "short stops" van de trein. Om half zes echt wakker. Het land is nog grauwer dan de omgeving rond Moskou. Het regent. Er liggen nog bergen sneeuw. Vaak zwart van de viezigheid. We rijden door industriegebieden, afgewisseld door dennen- en berkenbossen. De dorpjes zien er armoedig en in ieder geval mistroostig uit. Over de modderige paden lopen stroompjes regen en dooiwater, maar ook mensen die op weg zijn naar hun werk in de fabriek. Het is inmiddels half zeven in de morgen. Ik draai me nog maar een keer om en probeer wat te slapen.


Rond half 8 besluit om een lekker warm bad en een verkwikkende douche te nemen. Helaas kan ik mijn badeendje en de douchegel niet vinden en by the way: er is alleen maar een klein fonteintje (waar geen water uit komt) bij het toilet. Het wordt tanden poetsen met wat spa blauw en de deo. Het hoort er bij. Net als de ketel heet water waar we kokend vocht uit halen voor onze thee. We hadden brood gekocht gisteren en wat kaas en worst: kamperen in de trein. En het land dat aan ons voorbij trekt? Kleine dorpjes, smerige fabrieksterreinen en besneeuwde heuvels. We vorderen gestaag.... steeds verder naar het oosten...


Mijn eerste boek is uit. Boekje van Kim van Kooten. Het volgende is van Tommy Wieringa. Ander genre en het kost even moeite om er in te komen. Het ritme van de rails, het doet aan een nummer van Guus Meeuwis denken, maakt ook slaperig. Het winterlandschap, we reizen op dit moment door de Oeral, blijft onveranderd: sneeuw, berken en uit bouwvallen bestaande dorpjes. Voornamelijk besneeuwd. Een echte witte donderdag dus. Op het moment dat ik dit schrijf (hier is het dan 14.45 uur, in Moskou is het dan 12.45 uur en in Nederland is het 11.45 uur) zijn we op weg naar Perm (je moet er maar op Googles om te kijken waar het ligt). Daar zouden we dan om 13.43 uur moeten aan komen. Om het verwarrend te houden wordt in de trein en op de stations de Moskou tijd aangehouden. Dus bij aankomst in Perm is het in Nederland 12.43 uur en feitelijk is het in Perm dan 15.43 uur. De treinen rijden overigens precies op tijd. Kunnen ze in Nederland nog een voorbeeld aan nemen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0