Gaaf

Nog steeds in Beijing, waar om kwart over 5 de wekker gaat. Het zal het begin zijn van een dag, die je niet snel kunt vergeten. Een bezoek aan een van de wereldwonderen: The Great Wall. Om 6 uur rijdt zoals afgesproken onze chauffeur voor. De gids is er al. We hebben gisteren besloten om niet om 08.00 uur te vertrekken, maar op dit idiote tijdstip. Onze gids heeft dit nog nooit mee gemaakt. Het blijkt achteraf de beste keuze. We zijn de verkeersdrukte voor en bereiken na 2 uur rijden de muur. We hebben gekozen voor een wat minder bekend stuk muur. Ook omdat deze voor een groot deel nog in originele en vervallen staat is. Het is de muur bij Jinshanling. Om er te komen moeten we met de auto een stuk off the road. Onze chauffeur heeft er moeite mee, maar wij denken met enig plezier terug aan onze trip door Mongolië.


We hebben geluk dat de kabelbaan het doet en we in een rustige ambiance, zonder al te veel publiek, naar boven kunnen. Persoonlijk moet ik even over een drempel, want ik heb het niet zo met dergelijke "hoogte overbruggers". Maar het scheelt tijd en belangrijker een energie vretende klim. Die energie zullen we op de muur nog keihard nodig hebben, zal blijken.


Bovenop de muur begint het ademloos om je heen kijken. De muur is overal en in de ochtendnevel zie je de contouren van de torens en de verdedigingswerken. We wandelen eerst een oud deel over, nog niet gerenoveerd. De zon neemt snel in kracht toe en rond een uur of 10 is het ruim boven de 30 graden, kunnen we onze t-shirts uitwringen en doen de benen en spieren pijn van het klimmen en het dalen. Het is heftig, maar...... het is in alle opzichten meer dan de moeite waard. Alleen het idee al, dat je op de muur staat, de Chinese muur, geeft al een kick. De vergezichten, de wandeling en de mensen die je tegenkomt doen de rest.


Letterlijk en figuurlijk alweer een hoogtepunt van onze reis. Er is veel over te schrijven en te zeggen, maar dat doet het beeld en de ervaring te kort en geen recht. We zijn er geweest en de foto's zeggen eigenlijk niet eens genoeg. Foto's maken doe je met groot plezier. De muur, de mensen en al die stereotype gezichten en momenten. Dat zijn wij overigens ook: een gewild foto object, waarbij vooral Bertus veel gevraagd wordt. Er wordt zelfs voor hem gezongen en een naturalisatie verzoek zal zeker in overweging worden genomen.


We lunchen bij de uitgang en rijden terug naar Beijing waar we nog een theeparadijs bezoeken. In de vroege avond zitten we in het zitje op de binnenplaats van ons hotel. Uit de zon, uit de wind. Nagenietend van een prachtige dag. We sluiten die af in een restaurant aan de rand van onze hutong. Mooie maaltijd met prachtige en heerlijke gerechten. Morgen vliegen we naar huis. Het zit erop. Het was gaaf, echt heel erg gaaf!

Reactie schrijven

Commentaren: 0