· 

Pieterburen - Winsum: Het begin is er...

We zijn begonnen. Met een vroege start in Lexmond. Wekker op 06.00 uur. De rugzak pakken: het is toch even zoeken wat je precies mee moet nemen. Ze geven echt heel erg slecht weer op voor de vrijdag. Toch nog maar een stormparaplu gekocht en een nieuw fleece-vest. Het schijnt ook fris te worden. Rond 8 uur rijden we richting Groningen. In de Flevopolder wennen we al een beetje aan het vlakke en vooral wijdse land. Rond half 11 zijn we in Winsum waar we de auto parkeren en een bak koffie drinken in de plaatselijke herberg. Alles ademt hier “Pieterpad”. We komen veel wandelaars tegen die vanaf hier hun tweede of laatste etappe gaan lopen. Wij zullen vanavond in Winsum slapen en parkeren hier alvast de auto. Ons idee is om met de bus naar Pieterburen te gaan en dan dus terug te wandelen. Met het schaamrood op de kaken moeten we bekennen dat we nog nooit gebruik hebben gemaakt van de OV-chip kaart. We laten ons de werkwijze uitleggen bij de Bruna in Winsum, kopen een kaart en laden het ding op. En dan is het wachten op de bus. We moeten nog een keer overstappen ook. Dat gebeurt in Neels. Een klein dorpje met een kerk, een kroeg en een bushalte. Een 15 persoonsbusje, waar ook nog een aantal andere wandelaars gebruik van maken. Een mooi systeem die ov-chip!

In Pieterburen stappen we uit bij de formele startplaats. We lunchen in het lokale café en dan is het zover.... de wandeling begint. Het weer is fantastisch, de temperatuur is goed, het waait fors en de luchten zijn dreigend. Het levert een mooi beeld op van de omgeving. De kleine dorpjes, de vaarten en sloten en het wijdse land. Vandaag is eigenlijk maar 12 kilometer lopen. Het is echt prachtig. We lopen over schelpenpaden, door de weilanden en over een verhard fietspad. En hoewel het uiteindelijk ook wat miezert komen we droog in Winsum aan. Als dit de voorbode is van de rest van de wandeling, dan staat ons nog veel moois te wachten. In Winsum drinken we een biertje en rijden vervolgens naar het grootste landhuis in de omgeving. Ons Bed & Breakfast verblijf: Batenborch. Een paradijsje in het Groningse land waar we hartelijk worden ontvangen door de eigenaar. Morgen wordt een lange dag. 19 kilometer naar Groningen. Ze geven storm op. Code geel. Die stormparaplu gaat nog van pas komen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0