· 

Zweetdruppeltjes

Van Frankrijk, met een tussenstop van een dag in het Vogelnest, door naar de Veluwe. Op landgoed Tongeren ligt het vakantiehuisje van de familie, waar ik al vanaf mijn geboorte vakanties heb doorgebracht. Het is zinderend heet. De zon brandt fel en dat doet het al dagen. Het is droog (en dat is het al weken). Er wordt een hittegolf voorspeld. De tussenstop in het Vogelnest gebruiken we dan ook voornamelijk om de tuin te besproeien en de plantenbakken van water te voorzien. Natuurlijk vieren we op deze dag (19 juli) ook de verjaardag van mijn moeder, die 78 jaar wordt en gedurende onze afwezigheid in het Vogelnest bivakkeert. Een gezellige dag met familie en vrienden in en rond de tuin. Het mooie weer en natuurlijk ook de tuin (waar mijn vader en ik al zoveel uurtjes in hebben doorgebracht) nodigen daar ook wel toe uit.

 

Maar enfin: het Vogelnest is deze keer een tussenstop in onze vakantie. De rest van onze vrije dagen brengen we door in Epe. Als het tenminste mooi weer blijft. Maar daar ziet het zoals gezegd wel naar uit. Ik herinner mij de vakanties als kind in ’t Sinjoorke (zo heet het huisje) nog erg goed. In mijn beleving regende het altijd. Ik las een artikel waaruit blijkt, dat dit stukje Nederland zo’n beetje het vochtigste stuk van Nederland is. Als het ergens in Nederland regent, dan doet het dat in Epe, precies boven 't Sinjoorke. Hoe heeft mijn grootvader, die hier het huisje heeft laten bouwen, dit plekje kunnen kiezen? In de tijd dat je nog brieven schreef (en dat deed ik indertijd naar mijn lief) en op vakantie in Epe was, gingen die ook steevast vochtig (de postzegel plakte vanzelf) op de post richting de Vianense Hazelaarstraat, waar Irene toen nog woonde. Een soort vochtige romantiek.

 

Toen de kinderen klein waren is er natuurlijk ook menig zomervakantie gevierd. We hebben er mooie momenten beleefd. Het regende overigens niet altijd. De omgeving is eigenlijk niet veranderd. De ambiance ook niet. 2018, 1995, 1983, 1965: zoek de verschillen!

 

Er is in al die jaren wat afgewandeld, gespeeld en gefietst.

Het weer is nu prachtig als we er aan komen en dat zal het de komende weken ook blijven. Het is een beetje Nederlands om bij het minste of geringste te klagen en je hebt dan ook de neiging om dat bij de oplopende temperaturen ook te doen. 38 graden tikt de thermometer op een gegeven moment aan. Het bos brengt verkoeling (dat is zeker waar), maar de hoge temperatuur maakt wel dat we in en rond het huisje de schaduw zoeken en de beweging beperken tot het inschenken van glazen met koel water en het zo nu en dan even koud douchen als de gevoelstemperatuur het kookpunt nadert.

 

We klagen echter niet. Het is weer ouderwets genieten in en rond het huisje op landgoed Tongeren. We zitten midden in het toeristenseizoen, maar de toeristen kom je alleen in de dorpen rond Epe tegen. In ons stukje bos worden we alleen gestoord door de vogels en een beestengezin bestaande uit 3 reeën, die ons terrein ook hebben uitgekozen om hun vakantie te vieren. Een met de natuur!

 

 In en rond het huisje, maar ook in de omgeving. Onze fietsen maken overuren en we crossen de hele Veluwe over. Van Nunspeet naar Elspeet, naar Niersen en Gortel. Apeldoorn, Vaassen en Staverden. Tochten van 70 kilometer, het gaat bijna van zelf. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de E-Bikes het ook wel gemakkelijker maken, maar….. zweetdruppeltjes zijn er zeker en de beweging is er ook. Bijzonder mooi is de tocht door het IJsselgebied. Door de bossen en over de heide richting Heerde en dan de polder in naar Veessen. Het kozakkenpontje en dan door naar Olst en met de pont weer over richting Oene en Epe. We fietsen de 40 kilometer met Hidde die een paar dagen het bos heeft opgezocht.

 

En wandelend? We lopen vanaf ons terrein verder het bos in, komen geen kip tegen, struikelen over de herten en het andere wild dat zich zo talrijk op de Veluwe bevindt. Zelfs een das gezien. Prachtig. Het bos en de heide zijn wel akelig droog. Het blijft mooi weer, wij genieten, proberen te lezen, te wandelen, te fietsen, te liggen, te luieren en de zweetdruppeltjes toch zoveel mogelijk te vermijden. Dat laatste lukt gezien de temperatuur eigenlijk niet. De rest wel!

Reactie schrijven

Commentaren: 0