· 

Onwerkelijk

Het is een traditie. In de stille week luisteren naar de Mattheus Passion. Zo ook afgelopen week. Na de viering in Lux Mundi op Witte Donderdag de oortelefoontjes in en genieten van de prachtige passiemuziek van Bach. Een muzikaal verhaal over het lijden, over mensen en over emoties. 
 
Het muzikale hoogtepunt van het muziekstuk is voor mij altijd weer het “Erbarme Dich” dat zo indringend het verhaal van Petrus vertaalt. Na het kraaien van de haan laat Bach een aria klinken waarin het onnoemelijke verdriet en de ondraaglijke spijt van Petrus tot uitdrukking komt. Kwetsbaarheid en hemelse en geniale muziek, die samen komen in het “Erbarme dich”.  Het lijkt een onwerkelijke combinatie: Goede Vrijdag en Pasen op dezelfde dag. 
 
Het raakt en emotioneert me in deze vreemde periode, meer dan in andere jaren. De muziek laat mij deze week na Pasen ook niet los. Ik weet niet hoe het komt, maar de melodie van dit muziekstuk zit al de hele week in mijn hoofd. Als ik fluit is het dit deuntje en als ik neurie zijn het de klanken van het prachtige vioolspel van dit bijzondere stuk. Elke dag wakker worden met dezelfde melodie in mijn hoofd.  
 
Erbarme dich: je voelt het verdriet en tegelijk is het troostrijke muziek in een donkere tijd. Onwerkelijk mooi.
 
Een donkere tijd? Hoe onwerkelijk is dat als je je huis verlaat. Buiten schijnt de zon, fluiten de vogels, bloeit de bloesem en laat de tuin zien dat er ook weer nieuw perspectief is. Afgelopen vrijdag maar weer eens de wandelschoenen aangetrokken. De crisis lijkt voorbij te gaan aan alle vogels die hun nesten bouwen. De bloesem bloeit en voorspelt dat het leven weer doorgaat en dat er straks ook gewoon weer een oogst zal zijn. En op de smalle wandelpaden door Bolgarije, de grienden, langs het kanaal en tussen de rietvelden bij de oude Zederik is het stil. Je komt er niemand tegen: de Corona crisis wordt, hoe verder je de natuur intrekt steeds onwerkelijker.  

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Julia (zondag, 06 december 2020 16:16)

    Wat een prachtige verhalen schrijf je toch . Jammer dat ik dit nu pas ondekt heb nu jullie het huis gaan verkopen . Of us het al verkocht ? Wat zijn jullie plannen wat betreft het verhuizen ? Waar gaan jullie heen ? Sorry dat ik zo nieuwsgierig ben :)

  • #2

    Erwin (zondag, 06 december 2020 17:18)

    Hi Julia, we gaan inderdaad verhuizen. Ons huis moet nog formeel in de verkoop. Dat zal medio december gebeuren. Nog niet verkocht dus. Erwin