· 

Cider of Appelsap

Inmiddels half september. Appels plukken. Een jaarlijkse traditie rond het Vogelnest. In onze eigen tuin staan voornamelijk perenbomen, maar.... de oude notaris appelboom vlak achter ons huis siert de tuin ook. In het voorjaar met prachtige bloesem en doorgaans in de nazomer met grote appels. De boom zit ook dit jaar helemaal vol.

 

Hoewel: er is ook al veel fruit uit de boom gevallen. Doodzonde, maar we zijn ook een beetje laat met plukken dit jaar. Je kunt misschien ook wel zeggen dat we door de warme zomers steeds vroeger moeten gaan plukken. Appels pluk je in de herfst, dacht ik altijd (vroeger: in oktober), maar wellicht is dat een wat vertekend en wat geromantiseerd beeld uit mijn jeugd, toen ik in de herfstvakanties altijd fruit ging plukken in onze prachtige regio. 

 

We plukken elk jaar het fruit in onze tuin en op de dijk: daar mag iedereen vrij plukken. Nu waren mensen ons eigenlijk al wat voor geweest. We waren in dat opzicht dus ook iets te laat en het laaghangend fruit was dus al geplukt. 

 

Zoonlief had zich ook gemeld, samen met wat vrienden om appels te plukken. Daar waar wij altijd gaan voor het maken van sap, gaan zij iets verder en maken liters cider. In verschillende smaken. Afgelopen zaterdag dienden de mannen zich aan. Gewapend met een groot zeil, een plukschort en een ladder de dijk op. Zij doen het wat anders dan ik. Daar waar ik een ladder in de boom zet en met gevaar voor eigen leven appel voor appel uit de takken (binnen handbereik) pluk, leggen zij een zeil onder de boom, klimmen in de boom, schudden (en dan regent het werkelijk appels) en vangen alles op met het zeil, trekken het zeil er onderuit en vullen de kisten. Dat komt hen zeker goed uit, omdat ze het plukken combineren met het evalueren van de vorige oogst en hun ciderproducten. Er staan namelijk al snel flessen cider op tafel: gekoeld en met het juiste alcohol percentage. Het werd nog erg gezellig, zal ik maar zeggen. Een mooie zaterdagmiddag rond het Vogelnest.

 

Wij houden het met maar gewoon bij sap, appeltaart en appelmoes. Ook lekker. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0