· 

Alle Heiligen

Na allerheiligen (begin november) wordt het al snel december. Het is een drukke maand, waarin zich (zoals een ieder weet) al snel een bekende heilige aan dient: sint Nicolaas. 

 

Het Vogelnest staat ieder jaar rond 5 december helemaal op z’n kop. Op weg naar het Sinterklaas weekend mag ik als Goed Heiligman op pad naar de school van Irene. Dat doe ik al jaren en het is altijd weer een feest. Zo ook afgelopen vrijdag, hoewel het toch anders was dan anders. Geen grootse intocht voor de school (dat kan echt niet met Corona), maar stilletjes en op kousevoeten via de achterdeur naar binnen.

 

De pieten deze keer zijn (voor het eerst) “roetveeg”. Ook al bijzonder. Het is even wennen, maar het voelt heel natuurlijk na al die Sinterklaas journaals die ik min of meer verplicht beroepshalve moest bekijken.

Het bezoek is deze keer extra bijzonder omdat mijn dochters (in de roetveeg variant) mij vergezellen. Uit hetzelfde gezin, dus.... een bezoek aan school in deze Coronatijd met 3 volwassenen kan. 

 

In de aanloop naar het schoolbezoek komen de kisten met alle Sinterklaas verkleedspullen uit alle hoeken en gaten en.... het huis verandert daarmee langzaamaan in een grote kleedkamer en een nog grotere klerezooi. We hebben de ruimte, maar... 

 

Het bezoek aan school was fantastisch, maar thuisgekomen en na het omkleden begint het volgende spektakel in het Vogelnest. De voorbereiding van ons eigen Sinterklaasfeest. Wij vieren dat nog zeer traditioneel met surprises en gedichten. 

 

In de voorbereiding worden kamers afgeplakt (niet langer toegankelijk), omdat er achter de deuren geknutseld wordt, worden de printers van nieuwe cartridges voorzien (er moeten nogal wat gedichten worden afgedrukt) en ontstaat er geleidelijk aan een bijna ongezonde spanning, op weg naar pakjesavond. Dit zijn (voor ons) echt quality- en topavonden met het hele gezin. Prachtige gedichten, mooie surprises en anekdotische voorstellingen, waarbij een ieder aan de beurt komt. Het gastenverblijf wordt gebruikt, de tuin en ook de serre zijn tijdens de avond volop in gebruik om voordrachten te doen of opdrachten uit te voeren.

 

Wie de term “een afgebrand dorp” heeft uitgevonden, weet ik niet, maar onze woonkamer kan je na de de pakjesavond echt wel als zodanig beschouwen. Dat 7 volwassen mensen zo’n bende kunnen maken.... Gelukkig kunnen 7 volwassenen ook snel opruimen...

 

Een prachtig feest en extra waardevol om met elkaar te vieren in deze donkere Corona tijd. Zo’n heiligman doet echt wonderen! Over heiligen gesproken... ons Vogelnest is een Heilige rijker. We hebben een oud kerkbeeld gekocht. Bijna 1 meter 85 hoog. Elisabeth van Thuringen (van Hongarije). We waren al lang op zoek naar een Mariabeeld of een engel, maar toen we hier tegenaan liepen waren we direct verkocht. 

 

Dat is ons huis nog niet, maar.... dat zal in de komende periode wel gaan gebeuren. Half december gaat het de markt op. Het betekent wel (er vanuit gaande dat we het in de komende periode verkopen), dat we de term “voor de laatste keer” kunnen gebruiken bij veel zaken die we in het Vogelnest organiseren: voor de laatste keer Sinterklaas, voor de laatste keer Kerst, voor de laatste keer verjaardagen vieren, voor de laatste keer Allerheiligen, hoewel...... 

 

.... we hoeven echter niet voor de laatste keer naar Elisabeth van Thuringen te kijken... deze heilige nemen we mee naar ons nieuwe huis! We gaan echter eerst voor de laatste keer kerstmis vieren in het Vogelnest.

Reactie schrijven

Commentaren: 0