· 

Geboortegrond

De familie Verboom komt oorspronkelijk uit de omgeving van Rotterdam. Van Overschie verhuisde mijn grootvader van vaders kant naar Utrecht. In die omgeving ben ik ook opgegroeid en ligt een groot deel van mijn familiegeschiedenis. De familie van mijn moeders kant komt uit de omgeving waar we nu wonen. Mijn grootvader is geboren in Oldebroek. Dat ligt niet zo ver van Heerde. Het is er min of meer ook de reden van dat we deze omgeving zo goed kennen.

 

Mijn grootvader kwam uiteindelijk voor de Belgische Evangelische Zending (BEZ) in België terecht, maar kocht na de oorlog een stukje land in de buurt van zijn geboortegrond: op landgoed Tongeren (gemeente Epe) op fietsafstand van Oldebroek. Die locatie en het zomerhuisje dat eind jaren 40 (in de vorige eeuw) op de grond in Tongeren werd geplaatst, werd het vakantieadres van mijn grootouders, mijn ouders, van ons en nu van onze kinderen. Vanaf het moment dat ik kon kruipen vierde ik de zomervakanties in Epe. En terwijl in mijn jeugd al mijn leeftijdsgenoten van de lagere en middelbare school vakantie vierend door heel Europa reisden, fietste ik met mijn ouders van Epe, naar Nunspeet, naar ‘t Harde, de Woldberg op (en weer af), naar Heerde en over de Renderklippen weer terug naar Tongeren. De kroondomeinen, de Dellen, Elspeet, Elburg en soms ook Oldebroek: op de fiets. 

 

Los van het weer (in mijn beleving regende het altijd tijdens onze vakanties), waren het heerlijke vakanties vol met wandelingen, prachtige tochten en het genieten van bos, hei en al wat de natuur in deze omgeving te bieden heeft. 

 

 

Mijn grootvader komt dus uit Oldebroek. Gerrit (ook wel Gart genoemd) van de Riet. Zoon van Jan van de Riet en Gerritje van der Maten. Vorig jaar zijn Irene en ik nog op de begraafplaats in Oldebroek geweest en hebben daar hun graf bezocht. Het voelt wat vreemd om daar dan te staan op de geboortegrond en bij het graf van je overgrootouders. Ik heb ze nooit gekend en wat ik van hen weet, weet ik uit de verhalen. In onze woonkamer staat de secretaire van mijn overgrootmoeder. Zo’n antieke kast gaat in eens een soort leven. Daar waar nu onze rommeltjes en “bewaarsels” liggen, bewaarde mijn grootmoeder haar schrijfgerei, de rekeningen van de bakker en de lijstjes van in- en uitgaven. Wat zou er toen nog meer in de verschillende laatjes en vakjes hebben gelegen en zijn weggestopt?

 

Als amateur genealoog is het leuk om de archieven in te duiken, familieverbanden te ontdekken en familiegeschiedenis op te tekenen. Onlangs vond ik een stukje tekst van mijn oud-oom (ook geboren in Oldebroek), broer van mijn grootvader, waarin hij het leven van zijn ouders (mijn overgrootouders) beschrijft. Er komen veel namen voorbij van Oldebroekse en Nunspeetse families, die ook in mijn stamboom terugkomen. Van der Maten en van de Riet noemde ik al, maar ook de familie Bultman, Lokhorst, Stange, Sneller, Brummel, Spijkerboer en van der Kamp. Ergens zijn er via de stamboom verbindingen te maken. Het is leuk om de familiegeschiedenis in te duiken en de familieverhalen op te tekenen. 

 

Geloof speelde een belangrijke rol in het leven van mijn gootouders en overgrootouders. Mijn opa ging naar Luctor (een begrip in de regio) en koos uiteindelijk voor het predikantswerk. Vanuit de gemeente in Oldebroek werden veel gemeenteleden uitgezonden. Via Amerongen, waar hij mijn grootmoeder leerde kennen, vertrok hij als predikant naar België (waar uiteindelijk mijn moeder, haar zussen en haar broers  werden geboren). 

 

In het gememoreerde verslag van mijn oud-oom lees je de verhalen over mijn overgrootvader, afkomstig uit een timmermansfamilie, die werkte in het legerkamp Oldebroek. In het verslag wordt uitgebreid beschreven hoe het huis in Oldebroek (voorheen aan de Dorpsstraat: tegenwoordig de Zuiderzeestraatweg geheten) eruit ziet en hoe de tuin als trots van mijn overgrootmoeder was vormgegeven. Er worden ook gebeurtenissen beschreven over barre tochten (met een ziek kind) met paard en wagen naar het ziekenhuis in Zwolle of over het bezorgen van het brood tijdens de nachtelijke uren in Nunspeet, waar mijn overgrootvader bij bakker Lokhorst (ook familie: zijn oom) zijn vroege jeugd doorbracht. Mijn overgrootmoeder durfde niet te fietsen en wandelde kilometers door de omgeving. Misschien dat ik daar het vele wandelen wel van heb.

 

Van de familie in Oldebroek en Nunspeet ken ik om eerlijk te zijn niemand. Het is tegelijkertijd wel grappig om hier in onze nieuwe woonomgeving de bekende namen uit de stamboom voorbij te zien komen. Misschien is het familie, misschien ook niet. Het maakt eigenlijk ook niet zo veel uit. Het geeft toch iets van een thuisgevoel in de voor ons betrekkelijk nieuwe woonomgeving.

 

Mijn grootvader was zoals gezegd lid van de gemeente Luctor in Oldebroek en heeft als predikant wat afgepreekt in zijn leven. In Oldebroek, in Genk en in Antwerpen. Onlangs werd ik benaderd door het moderamen van de Ontmoetingskerk in Heerde (waar Irene en ik met plezier kerken) met de vraag of ik hier als preeklezer zo nu en dan voor zou willen gaan in een kerkdienst.

 

Natuurlijk ben ik op dat gebied maar een leek en het heeft ongetwijfeld niets met geboortegrond te maken, maar mijn grootvader moest eens weten…..

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Gerrie (vrijdag, 18 februari 2022 17:32)

  Fantastisch Erwin. Puur genieten en herinneren!
  Weet je wat ik gisteren dacht toen we bij elkaar waren?
  Wat zou jouw Opa het prachtig gevonden hebben, te weten dat jij hier in deze streek zo nu en dan mag preken!
  We weten wat hij zou voelen, nu onze kleinzoon ook in de voetsporen van zijn grootvader en overgrootvader treedt! Wij lopen over van dankbaarheid!