· 

Fisherman's Friend

Het was al een keer of 2 uitgesteld vanwege Corona en de tickets lagen eigenlijk al meer 2 jaar op de plank. Tickets voor het concert van Queen (en Adam Lambert). Ja echt… Queen: ze leven nog!

Oude mannen (eigenlijk zijn er nog 2 van de oude band over) die de muziek levend houden die ze ooit samen met Freddy Mercury maakten. Het was de tweede LP die ik ooit als tiener kocht: A Night at the Opera.

Daarvoor was ik fan (ik durf het nu wel te zeggen) van Mud, een of ander boyband uit Engeland die met hits als Tigerfeet en Dynamite de hitlijsten bestormde. Ik vond het wel leuk en kocht daar de eerste LP van. Het zal in 1974 geweest zijn. Toen nog niet zo goed wetend dat het eigenlijk wat namaak en commercieel marketing gedoe was.

Ach… je bent 11 jaar (of zoiets) en kiest je idool, omdat iedereen het doet en besteed je gespaarde guldens aan Mud Rock. Toch veel gedraaid overigens (iets dat ik nu met het schaamrood op mijn kaken schrijf). Hoe anders was het met mijn tweede LP. Een LP van Queen. Een jaar later gekocht. Grijs heb ik dat ding gedraaid op mijn oude pickup (overgenomen van mijn ouders) en wat moest ik die installatie vaak dan weer wat in volume terugdraaien als ik “You’re my best friend” (dat vond ik een van de betere nummers op dat moment) weer te hard op had staan en mijn vader naar boven stormde met de mededeling dat we niet alleen in de buurt woonden. Met "love my life" (ook al op die LP)  keerde de rust altijd weer terug. Toen ik een aantal jaar terug de film, Bohemian Rhapsody zag, realiseerde ik mij pas hoe bijzonder dat nummer was. 

Tja Queen. Toch fan van het eerste uur. Maar nog nooit naar een concert geweest. Wij waren thuis niet zo van die concert gangers. 

 

De liefde voor Queen en hun muziek is overgegaan naar mijn dochters. Ik weet niet precies waar en wanneer, maar het heeft denk ik met de Top2000 te maken. Al jaren staat Queen op 1 of 2 met dat andere meesterstuk van The Night of the Opera: Bohemian Rhapsody. We hebben het nummer op oudejaarsavond wat meegegalmd zo vlak voor de jaarwisseling. Prachtig om het jaar mee uit te luiden.

 

Maar toen kwam Sara een jaar of 2 geleden (misschien is het wel 3 jaar) met de vraag: “Pa, zullen we kaarten voor Queen kopen?” Ze komen naar Nederland. Doe maar een poging, was het antwoord en het idee ontstond om de jongens ook te vragen. Zelfs Irene wilde dan wel mee. Tickets voor Ziggo Dome. Volgens mij hadden we de laatste 6, maar we hadden ze.

 

De rest is geschiedenis. Uiteindelijk werd het 1 juli 2022. Op de verjaardag van Hidde. Er zijn kleinere verjaardagsfeestjes gegeven….. We spraken af voor de Ziggo Dome (zo heet het niet meer geloof ik) en rond 18:30 uur waren we compleet.

 

Het was immens druk. Lange rijen voor de toegangspoorten. Je snapt direct waarom zo’n concert in Corona tijd uitgesteld moet worden. Het concert was een gelikte show. Muziek, Licht, Geluid, Ambiance: werkelijk perfect. En Lambert? Hij benadert het niveau van Mercury, maar maakt er ook iets eigens van.

 

En met dat repertoire? Succes verzekerd!

 

Het was grandioos, waarbij virtueel Mercury nog zijn bijdrage leverde. Unplugged leverde “Love of my Life” zo’n "fisherman' s friend" momentje op. Natte ogen: geraakt worden door “iets wat was, nu niet meer is en toch weer is”, of gewoon door de mooie muziek. Mooi….. en als ik zo het rijtje afkeek hadden mijn dochters er ook wat last van … mooi, erg mooi: sterk spul dat Fischerman' s Friend.

 

En Corona? We namen het mee naar huis. De eerste week van juli echt ziek geweest. Een onvergetelijke avond, in meerdere opzichten.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0