· 

Voorjaar

Je kunt er zo naar verlangen. Een beetje groen aan de bomen, een beetje kleur in het leven, in de tuin, in de omgeving. Na de winter (dit jaar weer ouderwets hollands: niet te koud, niet te warm, wat wisselvallig), hoop je al snel dat de temperaturen stijgen, dat je weer de tuin in mag.  Het bos is na de winterse periode ook al tijd wat killig, wat doods. Persoonlijk vind ik het geen uitstraling hebben: het lijkt net of al het leven is verdwenen (de vogels bewijzen dan overigens het tegendeel). Irene kijkt er iets anders naar. Die vindt de takkenbende, hoe doods het ook lijkt, juist wel iets hebben.

 

Ze geniet er zelfs van als we samen ons rondje over landgoed Bonenburg of door de Dellen wandelen.

 

Maar enfin: uiteindelijk wint het verlangen naar de lente en de bloeiende tuin het bij haar uiteindelijk ook. We kijken de bloembollen de grond uit in ieder geval. En dat lijkt nog te werken ook. De sneeuwklokjes (we hebben er te weinig gepoot), de krokusjes in het gras rond de vlaggenmast en vooral (je kunt er maar blij mee zijn) het onrkruid laat zich zien in de borders. De eerste paardenbloemen maken het feest compleet.

We helpen de lente een beetje door de tuinstoelen buiten te zetten, we helpen de lente door twee hangstoelen te kopen en Irene fleurt het hoekje bij de pergola op met wat potten en een grote bloembak met planten. En of het helpt? Visueel zeker. Buiten zitten is er niet bij en het lijkt wel (we zijn ook wel erg verwend de afgelopen jaren) of het voorjaar en de hogere temperaturen dit jaar later zijn dan anders.

 

En toch? In de loop van maart en begin april, het gebeurt bijna ongemerkt, begint het gras wat te groeien, komen de vaste planten weer tot leven en verschijnen na de krokusjes, narcissen, tulpen en blauwe druifjes uiteindelijk ook de bloesem het het voorzichtige frisse groen aan de bomen

 

Genieten. Het is voorjaar. Het bos is weer prachtig. De berken laten het eerst wat van kleur zien, samen met de lariksen en de beuken. We wandelen weer, de somberheid in het bos is verdwenen. Voorjaar 2023.

Reactie schrijven

Commentaren: 0