· 

Tradities

Decembermaand, feestmaand. Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Veel vrije dagen, oliebollen bakken. Top2000. Een kerstboom, kaarsjes... 

 

We maken het gezellig.

Het is ook gezellig.

De donkere dagen voor kerst. Wat moet je er aanzeggen? Dat we het goed hebben wellicht.

 

Het begint eigenlijk al in september. Tenminste bij de bewoners van Zonnestein als de lootjes voor het Sinterklaas worden getrokken. Sinterklaas vieren we nog steeds in de traditie van.... surprise, gedicht en als het enigszins kan een "in de zeik nemen momentje".

 

Nou dat lukt aardig. Op weg naar de eerste week van december neemt de spanning toe in alle huizen waar de Zonnestein Connection familieleden (lees: onze kinderen, die in Utrecht en Hoef en Haag wonen) werken aan surprises, gedichten en het gedoe erom heen.

 

Het is dan overigens ook traditie (of is dat dan een gewoonte?) om de voorbereidingen zo'n beetje een dag voor het geplande surprise-avondje te beginnen. Sterker nog: de meeste gedichten worden op de dag van het feest geschreven en het is dan ook traditie dat vlak voor de start van de avond (die dan standaard altijd wat later moet beginnen) de gedichten in Heerde (daar staat de enige printer van de familie) worden uitgeprint. 

 

Het feest was deze keer in Hoef en Haag (bij Vianen). Quality Time waarbij een ieder met een knipoog de maat wordt genomen. Mooi feest. In Hoef en Haag stond de kerstboom al. Tja... een sinterkerst ambiance... het heeft wel iets. Zeker toen er die avond een poederlaagje sneeuw kwam te liggen. 

 

Traditie is dan vervolgens ook dat de zaterdag na de Sint de kerstboom wordt gekocht. Dat zijn er twee voor Zonnestein. Ik weet niet of het een traditie gaat worden, maar het kopen en opzetten van de boom voor de woonkamer is wel een dingetje. Het boompje is bijna 4 meter hoog en voordat je dan een geschikte boom hebt gevonden en opgezet. Ik heb er een week spierpijn van gehad. Maar enfin het is gelukt. 

 

De boom opzetten met de standaard "sky-radio-christmas-station" muziek op de achtergrond is dan ook nog wel traditie, hoewel die grijs gedraaide kerstnummers al halverwege het versieren van de boom beginnen te irriteren.

Een traditie is ook om rond kerst naar een musical te gaan of een concert te bezoeken. Vorig jaar was dat een soort Ierse Keltische Christmas dance (lees tap dance) voorstelling. Toen nog met het hele gezin. Onze zonen haakten dit jaar af toen ze hoorden dat het dit jaar ook zoiets zou worden. Wij luisterden met heel veel plezier naar een snipverkouden Clannad zangeres in Zwolle. Een prachtig optreden, waar alleen het in het Nederlands gezongen Silent Night vanwege de verkoudheid en beschadigde stemband een aanfluiting was.

 

Op kerstavond naar de Renderklippen voor de kerkdienst op de hei. Het zou zomaar een traditie kunnen worden. De liederen waren mooi, de ambiance met de hoornblazers was fantastisch, de kerkdienst (en dan met name de preek: aldus dochterlief) een simplistische en mager verhaal. De nieuwe predikant van de VEG uit Heerde. Het was inderdaad niet echt aansprekend. Dat was het kerstfeest op zondagmorgen in de Ontmoetingskerk wel. Het hoort er bij: met kerst naar de kerk. Komt allen tezamen of zoiets... (ook al traditie).

 

Maar voor de kids is het kerstdiner, traditioneel iets van 10 gangen met allerlei door Irene in elkaar geflanste lekkernijen een reden om naar Heerde te komen. Het was ook dit jaar weer een festijn dat elk jaar opnieuw automatisch overgaat in de verjaardag van Irene, als het 00.00 uur wordt en de tweede kerstdag begint.  Zo rond de kaas (gang 8), voordat het dessert (gang 9) wordt opgediend. Mooi!

En dan is de top2000 al begonnen en maken we ons traditie-getrouw op voor het nieuwe jaar. Oliebollen bakken onder de veranda. Een mooi moment met mijn vader, die we op de avond voor oudjaarsdag hebben opgehaald. In klein comité het jaar uit en het nieuwe jaar in. Champagne en oliebollen en heel veel vuurwerk. Niet van ons.... maar... van de weet ik hoeveel miljoen die in Nederland de lucht in ging, moet zo'n beetje de helft in Heerde zin afgestoken. Zo leek het in ieder geval. 

 

Samen met mijn vader een biertje drinken op oudjaarsdag. Hoe mooi kan het eigenlijk zijn. Samen de hei op, samen naar het hoge water kijken en samen oliebollen bakken... Laat dat maar een traditie worden die nog jaren lang wordt vorm gegeven.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0