Java en Bali

Een rondreis over twee prachtige eilanden van Indonesie. Een vroege aankomst op het internationale vliegveld van Jakarta, waar we werden opgehaald door onze gids. Het is ook de plek waar onze rondreis begon. Een rondrit door Jakarta en een bezoek aan het prachtige Nationaal Museum en het Taman Fatahillah plein waar we het oude Stadhuis en andere koloniale gebouwen bekeken. Het bezoek aan de haven van het oude Batavia, Sunda Kelapa was bijzonder, evenals het bezoek aan het nationale monument..

 

Van Jakarta naar Bogor, een koel plaatsje in de bergen met een bezoek aan de botanische tuinen. In deze tuinen bevindt zich ook het oude paleis Buitenzorg, de woning van de Nederlandse Gouverneur-Generaal van het voormalig Nederlands-Indië. Bijzonder om zo'n oerhollandse huis in deze exotische omgeving tegen te komen. Een absoluut hoogtepunt van de tuin is de zeer uitgebreide orchideeëncollectie.

 

Vervolgens via de Puncak pas, richting Bandung. De Puncak pas ligt op 1.500 m hoogte en geeft een prachtig uitzicht over de vele theeplantages en bergen in de omgeving. Onderweg gestopt bij de beroemde Gunung Mas theeplantage. Wat een uitzicht: wat een eindeloze theevelden. 

Op weg naar Bandung door een afwisselend landschap van rijstterrassen, bamboetuinen, lokale dorpen en theeplantages. Bandung is de hoofdstad van West-Java en heeft een leuk centrum met vele winkels, warenhuizen, souvenirwinkels en restaurants. Hoe toevallig kan het zijn, als je in deze miljoenen stad een studiemaatje belt, waarbij de telefoon 2 tafeltjes verderop in het zelfde restaurant wordt opgenomen. It's a small world! Onvergetelijk eigenlijk.

 

Na een stadstour door Bandung het Asia-Africa museum bezocht en de prachtige koloniale historie die Bandung rijk is. De Wajang poppenmaker was helaas vrij. Dat hebben we later wel goed gemaakt door een Wajang poppenshow te bezoeken.

In de middag zijn we naar de  indrukwekkende kraterrand van de Tangkuban Perahu vulkaan geweest. Op een hoogte van 1.830 m. De zwavel blubber op de armen deed ons goed. In ieder geval de kids, die even helemaal los gingen.

 

Van Bandung naar Wonosobo. Ik was zelf hartstikke beroerd, maar de treinreis heb ik overleefd. Per trein naar Wonosobo. Wat een prachtig landschap trekt er dan aan je voorbij. Groene rijstterrassen, dichte jungle en stadjes wisselen elkaar af tijdens de reis.

 

De volgende ochtend leverde een prachtige reis op. Naar het Dieng plateau (2.093m). Hier staan de oudste hindoeïstische tempels van Java, daterend uit de 8e eeuw die men onder de verzamelnaam Candi Dieng kent. 

In de middag een bezoek aan de Borobudur. Iets wat niet mag ontbreken aan een reis naar java. Wat een bijzondere plek, wat  een indrukwekkende tempel is op deze kunstmatige berg gebouwd. Het is de grootste boeddhistische tempel van Java.

Inmiddels in Yogyakarta en een bezoek naar de beroemde hindoetempel Prambanan. Dit indrukwekkende tempelcomplex werd in de 9e eeuw na Christus gebouwd en de 3 hoofdtempels zijn gewijd aan de belangrijkste hindoegoden: Shiva, Brahma en Vishnu.

 

De tempels zijn bijzonder gedetailleerd gedecoreerd en je hebt er een prachtig uitzicht over de omgeving. In Yogyakarta, ook een bezoek gebracht aan o.a. het Kraton. Dit is het oude sultanspaleis en dateert uit 1755. Het paleis is het centrum van de oude Javaanse cultuur. Veel toeristen, maar ook goed om te bezoeken.

 

's Avonds een bezoek aan het beroemde Ramayana Ballet met diner bezocht. Tijdens deze dansvoorstelling werd de legendarische epos over Prins Rama en Prinses Sinta uitgebeeld. De dansers waren geheel in traditioneel Javaanse kleding gehuld. Prachtig om mee te maken. Leuk om er bij te zijn.  Foto's spreken boekdelen.

De tocht door het Tengger gebergte was bijzonder en bracht ons door het hart van Java van Midden naar Oost-Java.

 

Vervolgens verder met de auto. Diverse stops gemaakt en ook een dorpje bezocht. Vraag was wie de objecten waren die bekeken werden. Dat waren wij: lange Europese bezienswaardigheden. De bewoners waren in ieder geval zeer gastvrij. Het suikerfeest was net afgelopen en we werden overal binnen gevraagd om mee te genieten van de lekkernijen. 

 

 

Eindbestemming was het koele bergplaatsje Malang. Het op 445 m hoogte gelegen Malang heeft een uitgesproken Europese karakter. In de koloniale periode was dit blijkbaar ook een geliefd vakantieoord voor vele Nederlanders. 

 

Bij dag en dauw (het was nog donker) op weg naar het hoogtepunt van Java (letterlijk en figuurlijk): een bezoek aan de Bromo vulkaan om de zonsopgang te zien. Vanaf het uitkijkpunt een spectaculaire vergezicht over een fascinerend maanlandschap. Naast de krater van de Bromo, ook de actieve vulkaan Semeru en dat is de hoogste berg van Java.

 

Na een bezoek aan een prachtige plantage op weg naar Bali. Met de veerboot. De foto's spreken voor zich: apen, tempels, dolfijnen en strand.