· 

The Great Reset

Tegenwoordig loop ik met enige regelmaat in de vroege ochtenduren een rondje door Heerde. Eerder schreef ik daar al eens een blogje over. Inmiddels best wat kilometers in de benen en de grap is dat je tijdens die ochtendwandelingen (ook op plekken waar je al zo vaak langs gelopen bent) steeds weer nieuwe dingen ziet. Nieuwe zaken die er al heel lang zijn: blijkbaar viel mijn oog er niet eerder op.

 

En dan heb ik het niet over het adres waar ik in een vorige blog al eens over schreef: de oudere man, achter een verlicht en beslagen raam die ik op zondagmorgen z’n stropdas bij zijn donkere zondagse pak zag strikken. Achter dat raam (ik kan er niets aan doen, maar ik moet in het voorbijgaan steeds toch een blik naar binnen werpen) speelt zich overigens iedere keer weer een (soort) religieus ritueel af. Soms ligt de Bijbel op tafel en zie ik de oude man gebogen over dat dikke boek geconcentreerd de teksten lezen. Vanmorgen zat hij op z’n knieën met de handen gevouwen. In gebed verzonken. Het doet mij denken aan de WG van de Hulst verhalen of de boeken van Maarten ‘t Hart. Ik heb de neiging om bij het raam stil te staan en wat aandachtiger te kijken. Toch weet ik die neiging te onderdrukken en loop ik steeds snel door: het zijn de beelden van een voyeur die in een flits en in het doorwandelen voorbij schieten. Maar enfin: dat bedoel ik feitelijk niet met “nieuwe dingen zien”, ondanks het feit dat het beeld achter dat beslagen raam in het donker van de vroege ochtend mij toch steeds verrast.

De nieuwe ontdekkingen zijn veel basaler van aard: een bed & breakfast op nog geen honderd meter van ons huis of een praktijk voor creatieve therapie in een oud boerderijtje (op nog geen 200 meter van Zonnestein). Plekken waar ik al zo vaak langs ben gelopen ben. Afgelopen week ontdekte ik zelfs een Tattoo shop in de Stationsstraat. Het viel mij niet eerder op, maar hij zit er wel. Heerde heeft het…. (blijkbaar).

 

Soms zijn zaken echt nieuw: een geplaatste dakkapel, een afgegraven tuin, een puincontainer die op straat is geplaatst vanwege een verbouwing. De klussers, hoveniers en vakmensen doen goede zaken in Heerde. Mensen bouwen en verbouwen en zijn actief in en rond het huis. Een soort make-over of reset van de eigen woonomgeving.

 

Nieuw was vanmorgen (tenminste mijn oog viel er voor het eerst op) een reclame bord rond een lantaarnpaal bij ons in de straat. Je denkt eerst dat het een aankondiging is van een nieuwe film: The Great Reset. Als je echter goed kijkt zie je dat de makers wel de associatie met een film willen oproepen, maar feitelijk een politiek motief hebben. Op de poster worden naast Bill Gates ook Rutte en Kaag afgebeeld en de tekst verwijst naar een uitspraak van de directeur van het World Economic Forum (Klaus Schwab). Hij wordt ook op de poster getoond.

 

In Trouw las ik onlangs ook iets over deze poster campagne. De bedenkers van de poster vermoeden dat er een groot complot achter de COVID problematiek en de aanpak van het kabinet zit.  Het zijn de zogenaamde complotdenkers die deze posters als onderdeel van hun politieke campagne in heel Nederland ophangen. Er zijn blijkbaar veel mensen in Nederland maar ook elders op onze aardkloot, die zich zorgen maken en vermoeden dat er een machtig politiek spel achter de COVID pandemie schuil gaat. Ook in Heerde naar nu blijkt. Er is veel over te zeggen en te schrijven (ik heb er ook wel een mening over, maar daar zijn deze blogs niet voor bedoeld). Het doet wel een beetje pijn als je zo’n poster -bedacht om te shockeren- juist in een dorp als Heerde (dat zo getroffen is door de pandemie) tegen komt. In je eigen straat nog wel. 

 

Maar enfin: “the great reset” geldt voor ons ook een beetje. Onze verhuizing naar Heerde zou je ook als een reset kunnen betitelen. Het feit dat we onze tuin in de komende periode gaan veranderen voelt ook als een grote make-over. In die zin zal er bij ons in de straat en voor ons huis binnenkort ook wat veranderen. Ergens in maart worden de vuilstort containers geplaatst en start de hovenier.

 

In maart begint ook de jaarlijkse vastenperiode. Misschien is dat wel de grootste reset in de komende tijd.

Reactie schrijven

Commentaren: 0