· 

Klompenpaden

Door Heerde loopt een aantal prachtige klompenpaden. Voor mij persoonlijk is de Bonenburg een perfect startpunt voor een drietal van deze paden in en rond Heerde. De Bonenburg is formeel geen startpunt (en je kunt er ook niet zo goed parkeren), maar vanaf mijn huis is het ideaal en feitelijk kan je op elke klompenpadroute instappen waar je wil.

 

Het Horsthoekerpad loopt over het terrein van de Bonenburg, het Vosbergenpad is via een zogenaamde overstaproute via Bonenburg te bereiken en als je het Apeldoorns kanaal bij de Bonenburg oversteekt, stuit je eigenlijk direct op het Markluiderpad. Alle drie de wandelingen zijn dan ook nog via overstaproutes te verlengen en sluiten dus aan op andere klompenpaden. Er is veel te wandelen in de omgeving van Heerde.

 

Van de drie genoemde wandelingen twijfel ik een beetje tussen het Horsthoekerpad en het Vosbergenpad als het gaat om de kwalificatie “topwandeling”. Misschien zijn ze wel even mooi. Ze zijn in ieder geval zeer afwisselend. Sommigen vinden het Markluidenpad om die reden wat saai: persoonlijk vind ik het een fraaie wandeling door oude buurtschappen, het IJsselgebied richting Veessen en de IJssel. 

Markluiderpad

Het Markluiderpad is een pad dat door het IJsseldal net ten zuiden van Veessen en ten oosten van Heerde loopt. Het is een hoofdzakelijk agrarisch gebied met weilanden en in Markluiden enkele kwekerijen. Gaandeweg de wandeling loop je enkele stukken langs weteringen die zijn gegraven om het water afkomstig van de Veluwe af te voeren. Aan de oostelijke kant zie je de nevengeul die juist zorgt het afbuigen van de dreiging aan die zijde; de IJssel. In een korte blog werd het klompenpad al een keer door mij beschreven.

 

Horsthoekerpad

Het Horsthoekerpad loopt bijna door mijn woonstraat, maar begint voor mij ook bij de Bonenburg. Voor het gevoel een beetje omlopend op het landgoed (maar dat is echt de moeite waard) door iets wat vroeger een landschapstuin moet zijn geweest naar een verstillende plek aan het kanaal, waar je een prachtig uitzicht hebt op het oude brruggetje. Je loopt uiteindelijk richting A50 en het bos aan de andere kant van de snelweg. Eerst door maisvelden en een boomgaard, langs een watermolen en uiteindelijk dus het bos. Het bekensysteem kan je niet ontlopen. Kleine bruggetjes leiden je over de sprengen en als je dan ineens op de renderklippen staat is het uitzicht fenominaal. Het is een korte verlenging, maar de moeite waard: het bezoek aan het Pluizenmeer in de Dellen. Als het niet te druk is, een plek om in stilte even van de natuur en de rust te genieten. Vervolgens weer terug over de heide richting de A50. Ik schreef er al een keer een blog over. Echt de moeite waard.

 

Vosbergerpad

Dat is het Vosbergerpad ook. Om er vanaf de Boneneburg te komen, loop je langs het Apeldoorns kanaal richting Hoorn. Letterlijk en figuurlijk langs de rand van Heerde. In de richting van Wapenveld. Je loopt een deel over het oude spoor (de Baronnenlijn) en duikt dan het bos in. Een prachtige wandeling, met heuvels en paden die (zo lijkt het soms) door een bedding van een beek lopen. De Tonnenberg is fantastisch. Ik heb er al een tweetal keer van mijn mijn meegebrachte koffie en lunch genoten met een uitzicht op een divers weidelandschap. Vervolgens loop je door het bos weer richting Heerde, waar je nog even van de Vossenberg kunt genieten (als je dat al niet op de heenweg hebt gedaan). 

 

Heerde heeft nog twee andere mooie klompenpaden. Daarover later meer!

Reactie schrijven

Commentaren: 0